Stress en burn-out onder studenten
Ruim een kwart van de studenten heeft last van stress en burn-out klachten, blijkt uit onderzoek. Dit is een schrikbarend hoog percentage en het gevolg van de hoge druk en school stress die studenten tegenwoordig ervaren. Het is ook niet niks wat je als student allemaal moet presteren: als je het minimum aantal studiepunten niet haalt vlieg je na het eerste jaar van de opleiding en studies moeten binnen steeds strengere termijnen worden afgerond. Dan zijn er nog alle andere dingen die je moet ondernemen, zoals meerdere commissies bij de studentenvereniging en een bijbaantje om rond te kunnen komen. En natuurlijk hangt die komende studieschuld ook nog eens als een donkere wolk boven je hoofd. Genoeg zaken dus om gestrest van te kunnen raken. En genoeg reden voor ons van StudentJob om hier eens goed aandacht aan te besteden. Op deze pagina vind je dan ook verschillende blogs die je kunnen helpen bij het begrijpen van en omgaan met stress- en burn-out klachten als jong persoon.
Filter op categorie
Alle Stress en burn-out posts
Geen blog artikelen gevonden
Wat is een burn-out?
Een burn-out betekent letterlijk ‘opgebrand zijn’. En dat is ook hoe je je voelt als je een burn-out hebt. Zowel lichamelijk als geestelijk ben je volledig uitgeput en soms is het doen van alleen boodschappen dan al te veel. Burn-out klachten ontstaan als mensen te lang worden blootgesteld aan (te veel) stress. Denk hierbij aan stress op werk, stress vanwege de gezinssituatie of relatiestress en natuurlijk ook: studiestress. Op een gegeven moment kan je lichaam niet meer ontspannen en sta je als het ware de hele tijd ‘aan’: je pleegt roofbouw op je lijf, zoals ze dat noemen. Als dit te lang doorgaat komt er een punt waarop je lichaam het niet meer aankan: je hebt een burn-out. De kans is groot dat je tijdelijk (voor een deel) moet stoppen met studeren en andere werkzaamheden, omdat je simpelweg de puf niet meer hebt. Het beste is dan te beginnen aan een herstelproces, waarbij rust de key is. Dat is niet eenvoudig na zo’n hectische periode, maar gelukkig zijn hier verschillende tips voor. Je leest ze hieronder.
Burn-out en herstel
Om goed te kunnen herstellen van stress- en burn-out klachten is het belangrijk te beginnen met acceptatie. Er is niks zwaks of fout aan het hebben van een burn-out: het kan iedereen overkomen. Gelukkig wordt dit in de maatschappij ook steeds breder geaccepteerd. Heb je eenmaal erkend dat je een burn-out hebt? Dan is het tijd om stappen te ondernemen. Vaak begint dat met het delen van je klachten. Blijf er vooral niet alleen mee rondlopen en informeer familie en vrienden, zodat zij je kunnen steunen en helpen. Daarnaast is het ook verstandig om professionele hulp te zoeken. Praktisch elke onderwijsinstelling heeft tegenwoordig een psycholoog waar je terecht kunt als je last hebt van veel stress of een burn-out als scholier. Zij kunnen je goed helpen bij hoe je nu verder moet studeren en hoe je uiteindelijk weer gezond aan de slag kunt. Maar ga ook vooral even langs bij de huisarts, die kan je doorverwijzen naar professionele hulp. Het is niet niks, het hebben van een burn-out, dus voel je vooral niet bezwaard als je geholpen wilt worden. Heb je eenmaal hulp gevonden? Super. Dan zul je beginnen aan een herstelproces. Dat zal voornamelijk bestaan uit het tijdelijk (deels) afbouwen van studie en/of werk, het nemen van voldoende rust en het beter leren omgaan met situaties die jou stress geven. Hierbij wordt natuurlijk ook gekeken naar de toekomst en preventie. Ze zeggen niet voor niks: beter voorkomen dan genezen. Goede tips bij stress en een burn-out zijn dan bijvoorbeeld: leg de lat niet te hoog, doe niet te veel tegelijk, je hoeft niet alles in één keer te halen, probeer bij jezelf te blijven en doe dingen waar jij je goed bij voelt en die je leuk vindt. Dit alles om ervoor te zorgen dat je snel weer de oude bent en volop kunt genieten van je studententijd.
Ervaar je stress voor het maken van een studiekeuze? Bekijk dan eens onze studiekeuze blogs.