SOLLICITEREN VIA LINKEDIN

Wat is LinkedIn?

LinkedIn is een online zakelijk platform dat mensen met elkaar in contact brengt. LinkedIn wordt gebruikt door miljoenen professionals over de hele wereld om te netwerken en connecties te leggen met mensen. Als student of young professional raden we je dan ook sterk aan om een LinkedIn profiel aan te maken: zo maak je duidelijk dat je serieus aan je loopbaan werkt. Een account aanmaken kan iedereen, maar je profiel zo opzetten dat het een aanwinst wordt in je zakenleven doe je zo.

Wat is LinkedIn?

LinkedIn profiel aanmaken

Het doel van een LinkedIn profiel is om jezelf een identiteit te geven in de zakenwereld zodat je de beste indruk achterlaat bijwerkgevers en professionals die jouw pagina bezoeken. Als je nu alvast een account aanmaakt dan kun je de stappen volgen en het perfecte LinkedIn profiel samenstellen.

Profielfoto en LinkedIn background

Je profielfoto moet formeel, zakelijk en professioneel overkomen en aansluiten bij jouw bedrijfstak.

Het is ook mogelijk om een LinkedIn background toe te voegen, wij stellen voor dat je dit alleen doet als het iets toevoegt aan het beeld die je wilt presenteren. Als grafisch designer zou je hier bijvoorbeeld één van je projecten kunnen laten zien.

Het pen icoontje

Om je profiel aan te passen zijn er meerdere pen knoppen op je persoonlijke pagina. Deze iccontjes leiden je naar een pop-up waar je verschillende persoonlijke informatie kan aanpassen. Hieronder leggen we de twee belangrijkste onderdelen uit.

Pen icoon 1: Introductie bewerken

Het pen icoontje die naast je profielfoto is te vinden is een plek waar je de basis informatie over jezelf kunt veranderen. Onder dit pennetje kun je de volgende dingen vinden:

Volledige naam en pakkende titel
Vul je volledige naam in zodat je beter vindbaar bent voor mensen die naar jou op zoek zijn. Je naam verschijnt onder je profielfoto in het midden van de pagina en is daarom dominant zichtbaar. Onder je naam kan je ook een pakkende titel invoegen (kopregel), dit bevelen wij aan omdat het snel iets zegt over jezelf. De titel kan zijn de opleiding die je momenteel volgt of de baan waar je werkt. Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Zet dan niet iets vaags neer als 'Op zoek naar een nieuwe uitdaging' maar laat weten waar je naar op zoek bent. Zoals 'Op zoek naar een junior online positie in de regio Amsterdam', zo weten jouw connected precies of ze je kunnen helpen of niet.

Functie, opeleiding en bedrijfstak
In deze sectie kun je je functietitel of opleiding invullen. Je kan ook invullen in welke bedrijfstak je werkt of welke branches je interessant vindt.

Locatie
Je kan verder ook aangeven in welke stad/regio je woont. Het is aan jezelf om te besluiten of je dit wel of niet publiekelijk wil weergeven. Een toekomstige werkgever vindt het vaak wel belangrijk dat je in de buurt woont. Ben je dus op zoek naar een baan bij jou in de regio, dan raden we aan dit zeker toe te voegen!

Samenvatting
In dit gedeelte zou je een samenvatting van jezelf kunnen invoegen zou je dat nodig vinden. Dat kan de rest van je profiel een hoop meer persoonlijkheid geven! Je zou kunnen vermelden wat je het leukst vindt/vond aan je baan, wat je motiveert als mens en waar je precies naar op zoek bent.

Media
Je kunt links toevoegen aan je profiel, doe dit alleen als het waarde toevoegt.

Niet toevoegen: link naar externe media zoals je FB/Twitter account. Wel toevoegen: persoonlijke blog, zelf gemaakte website etc.

Pen icoon 2: Contactgegevens

Een ander pen icoontje waar je op moet letten wanneer je een LinkedIn profiel aan het maken bent is het icoontje dat gaat over contact en persoonlijke gegevens. Deze is te vinden aan de rechterkant van de pagina. De opties en functies die je daar kan toevoegen zijn als volgt:

  • Website toevoegen
  • Telefoonnummer (+)
  • Adres (+)
  • E-mailadres (+)
  • Instant Messenger
  • Verjaardag

De punten met een plusje erachter hebben we extra uitgelicht omdat wij denken dat die extreem relevant zijn.

Profielonderdeel toevoegen

Deze knop (blauwe tekst box) is te vinden aan de rechterkant van je account pagina en geeft de volgende drie categorieën weer.

1. Achtergrond

Hier kan je extra informatie toevoegen in relatie tot werkervaring, opleiding en vrijwilligerswerk. Als je vrijwilligerswerk hebt gedaan dan moet je dat zeker toevoegen. Deze informatie is heel handig om in te vullen en kan je goed gebruiken als referentie wanneer je je cv gaat schrijven.

Werkervaring
De informatie die je toevoegt voor werkervaring bevat de functietitel, bedrijfsnaam, locatie, periode, omschrijving en media. Let er op dat je niet helemaal gaat omschrijven wat het bedrijf precies doet; die informatie kunnen werkgevers ook vinden door te klikken op het bedrijfslogo dat bij je werkervaring komt te staan. Vermeld wél wat je in het bedrijf hebt gedaan!

Opleiding/educatie
Bij opleiding vul je in wat je hebt gedaan qua scholing. Benoem per opleiding de onderwijsinstelling, diploma, studierichting, activiteiten en verenigingen, periode, omschrijving en media. Vul dit op dezelfde manier in als het werkervaring gedeelte, kort en krachtig.

Vrijwilligerswerk
Dit staat heel goed op je cv en laat zien dat je wat over hebt voor anderen. In dit gedeelte kun je de volgende dingen invullen: organisatie, functie, naam van het goede doel, datum en omschrijving.

Wat vul je in bij de omschrijving? Hier is een voorbeeld van een omschrijving van werkervaring.

Mijn eerste baan bij Studentjob had een grote invloed op de persoon die ik ben vandaag. Bij StudentJob ontwikkelde ik vooral de vaardigheden samenwerken, tijdsbeheer en discipline. Dit kwam voornamelijk door de verantwoordelijkheid die ik kreeg bij het verbeteren van de social media kanalen (Facebook, Twitter en Instagram). Deze baan liet heeft me veel geleerd over hoe bedrijven online opereren en welke rol ik daar het liefst in speel: vooral de analytische kant trekt me erg aan.

2. Vaardigheden

Wanneer je een skill toevoegt kunnen anderen je daarvoor endorsen, wat betekent dat zij ook vinden dat jij deze skill bezit. Dit laat duidelijk jouw expertise naar voren komen! Je kan andere mensen ook endorsen door op het plus-symbooltje te klikken naast de vaardigheid op hun profielpagina. Dit kan echter alleen als je al een connectie met die persoon hebt gelegd.

3. Prestaties

Ben je trots op een project, diploma of behaalde cursus? Laat dat hier zien!

Verder kun je onder prestaties ook talen invullen. Bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar kandidaten die verschillende talen spreken.

Als je al deze stappen hebt gevolgd dan heb jij nu een perfect LinkedIn profiel. Volgende stap: ervoor zorgen dat je netwerk groeit en de uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken binnenstromen!

perfect LinkedIn profiel

Het beste halen uit LinkedIn

Je hebt je account helemaal opgezet, wat nu? Met onderstaande tips ben je binnen no-time een actief en veel bekeken profiel.

  • Mensen toevoegen om je netwerk op te bouwen: nodig bijvoorbeeld collega's of klasgenoten uit. Je kunt ook mensen uitnodigen die je nog niet kent, maar zorg er dan wel voor dat je dat doet om een goede reden: misschien kan die recruiter jou wel helpen een hele mooie baan te vinden!
  • Geef aanbevelingen aan anderen en vraag ook of zij dat doet voor jou. Een aanbeveling is voor werkgevers weer een extra reden om jou aan te nemen.
  • Schrijf artikelen of blogs over jouw passie, zo bereik je mensen met dezelfde interesses en groeit je netwerk verder.
  • Volg de bedrijven waar jij geïnteresseerd in bent. Dit is een klein gebaar, maar als het de werkgever opvalt dan kan dat een goede indruk achterlaten bij het sollicitatieproces.

Met je LinkedIn profiel heb je nu een online cv gecreëerd. Houd je het bij, dan is het constant up-to-date en een goede aanvulling op je normale cv. Zelfs al ben je nog niet afgestudeerd of zoek je nu geen baan, start alvast met netwerken zodat je er straks van kunt profiteren!

Wil je nog meer informatie over solliciteren via LinkedIn en andere social media? Check dan ook dit artikel!

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures voor studenten? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Sollicitatietips