TIPS VOOR SALARISONDERHANDELING

Hoe onderhandel je over je salaris?

Een nieuwe baan of bijbaan geeft je de beste kansen op een salarisverhoging. Hoe onderhandel je in zo’n situatie? Met de juiste voorbereiding en slimme aanpak kom je al heel ver. Studentjob vertelt hoe je moet onderhandelen over je salaris!

1. Start met een goede voorbereiding

Het is van belang dat je weet wat je waard bent voor je begint met het onderhandelen over je salaris. Je marktwaarde hangt af van je opleiding, vaardigheden, ervaring, functie-inhoud en de situatie op de arbeidsmarkt. Neem ook een kijkje in de CAO (beloningsstructuur, per bedrijf of sector kunnen er afspraken bestaan over het loon, vraag aan je toekomstige werkgever welke CAO van toepassing is op het bedrijf) van je toekomstige werkgever en zoek uit met wie je onderhandelt. Zo zal een iemand van Personeelszaken zich meer aan de richtlijnen houden dan een manager die jou heel graag binnen wil halen!

2. Onderhandel pas na het aanbod van de baan

Start pas met onderhandelen over je loon nadat de potentiële werkgever je de baan of bijbaan heeft aangeboden. Er is dan al besloten dat je de beste kandidaat bent en ze willen je graag aannemen. Je zit dan in een betere onderhandelingspositie. De kans is groot dat de potentiële werkgever tijdens het gesprek je salaris eis wilt achterhalen.

enkele goede reacties hierop zijn:

  • 'Daarover praat ik graag in een later stadium. Ik wil eerst precies weten wat de werkzaamheden en verantwoordelijkheden zijn.'
  • 'Ik wil daarover graag met U van gedachten wisselen, zodra we allebei tot de conclusie zijn gekomen dat ik de juiste kandidaat ben voor de functie.'

3. Laat de werkgever eerst bieden en verwerp het eerste bod

Doe nooit het eerste bod, laat de potentiële werkgever eerst bieden. Zodra de potentiële werkgever je het eerste bod heeft gedaan, verwerp je het bod. Er is bijna altijd wel onderhandelingsruimte. De potentiële werkgever verwacht waarschijnlijk dat je gaat onderhandelen en heeft daar zijn openingsbod op afgestemd. Het is zijn laagste bod en niet zijn hoogste.

4. Vraag een zo hoog mogelijk salaris

Vraag een zo hoog mogelijk salaris, maar wel een salaris welke je met feiten en goede argumenten kan onderbouwen. Verkoop jouw voordelen en vraag het salaris dat daarbij hoort. Je kunt altijd nog zakken met je vraagprijs, maar meer gaan eisen is onmogelijk. Onderhandelen is uiteindelijk geven en nemen. Met een hogere eis heb je ook meer wisselgeld in de onderhandelingen om weg te geven. Belangrijk hierin is de timing: niet te vroeg, niet te laat. Je komt pas met wisselgeld als er écht geen rek meer in de situatie zit.

Een voorbeeld van het vragen en inpakken van een salariseis met goede argumenten:

  • Noem een paar voordelen: 'Ik heb een hbo-opleiding en drie jaar relevanten werkervaring.'
  • Formuleer je salaris eis: 'Een marktconforme beloning hiervoor is een maandsalaris tussen €2.500 en €2.800.'
  • Noem nog een paar voordelen: 'Voor deze investering heeft U een toegewijde medewerker die iedere dag met een glimlach aan zijn werk begint om uw bedrijf binnen drie jaar een marktaandeel van 20% te bezorgen.'

5. Geef een bandbreedte aan

Het voordeel van een bandbreedte is dat je onderhandelingsruimte schept. Als je je vasthoudt aan één bedrag en je kunt dat niet goed onderbouwen, dan lijd je gezichtsverlies. Als je kiest voor een bandbreedte, noem dan als benedengrens het salaris dat je minimaal wilt verdienen.

6. Vul je salaris aan met secundaire arbeidsvoorwaarden

Onderhandel eerst over een goed brutosalaris en ga daarna pas praten over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Reden hiervoor is dat over het algemeen het salaris de meeste onderhandelingsruimte heeft, de secundaire voorwaarden liggen vaak moeilijker en zijn vaak voor iedereen gelijk. Voorbeelden van secundaire voorwaarden zijn: vakantiedagen, dertiende maand, auto/fiets van de zaak, reiskosten, flexibele werktijden, opleidingen, bonus, ziektekostenverzekering, andere verzekeringen en pensioenvoorzieningen.

Je weet nu meer over salarisonderhandelingen en straks mag je misschien wel starten bij je potentiële werkgever. Wil je weten hoe je je kan voorbereiden op je eerste week? Kijk dan snel naar onze tips voor de eerste werk week!

Wil je nog meer tips over salarisonderhandeling? Bekijk dan ook dit artikel over tips voor een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek op Jobbird.

Sollicitatietips