SOCIAL MEDIA EN SOLLICITEREN

Als je gaat solliciteren voor een baan zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Als je online actief bent dan is social media zeker ook een van die dingen. Er zijn genoeg voorbeelden waarbij mensen niet zijn aangenomen omdat er een foute foto op Facebook stond of er een ongepaste tweet was geplaatst. Dit wil jij natuurlijk voorkomen, daarom een paar belangrijke ‘Do’s and Dont’s’ in verband met social media als je gaat solliciteren.

Social media girl

De ‘do’s’


1. Interesse tonen in bedrijf

Het is dan belangrijk dat je je goed voorbereidt op het sollicitatiegesprek, en de informatie die je via social media kan vinden over het bedrijf kan dan een perfecte start zijn. Zo kan je een idee krijgen over de sfeer van het bedrijf en de activiteiten waar zij de laatste tijd mee bezig zijn. Is het niet fantastisch als je in je sollicitatiegesprek kan refereren aan een evenement die zij hebben georganiseerd?

2. Straal het juiste uit

De meeste bedrijven zijn actief op Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Bedrijven snappen dat investeren in een online reputatie en imago steeds meer voordelen met zich mee brengt. Heel veel mensen gebruiken social media dagelijks en dat is echt een reflectie van hun persoonlijkheid en eigenschappen. Bedrijven kijken namelijk ook naar je social media profiel voor de sollicitatie procedure. Daarom is een persoon die overeenkomt met hun idealen en dat online uitstraalt een grote aanwinst.

3. Maak een LinkedIn account aan

Wij noemen deze apart omdat LinkedIn heel belangrijk is vooral voor het solliciteren. Veel mensen in het bedrijfsleven hebben dan ook een LinkedIn profiel waar hun opleiding, werkervaring en andere vaardigheden worden weergeven. Het gaat in het leven allemaal om kansen en die kan je vergroten door te netwerken. Daarvoor is LinkedIn het perfecte platform, wacht dus niet langer en maak snel een account aan. Zie ook het artikel over hoe je je LinkedIn profiel invult.

De ‘dont’s’


1. Het bedrijf al je foute foto's laten zien

Je online profiel wordt door een bedrijf wellicht gebruikt om een beeld van je te schetsen voor het sollicitatiegesprek. Let er dus op dat je geen informatie, foto’s of dergelijke online heb staan waarvan je niet wilt dat zij te zien zijn. Die foto waarop je dronken op de grond ligt is misschien iets dat je beter privé kan houden. Je kan natuurlijk ook je profiel instellingen veranderen zodat alleen specifieke groepen het kunnen zien. In facebook kun je dit bijvoorbeeld veranderen door de volgende stappen te volgen.


  • Instellingen
  • Privacy
  • Wie kan mijn dingen zien? (Je kan dan kiezen uit één van deze drie opties)
Social media en solliciteren

Heb je het gevoel dat de foto's en informatie op jouw facebook profiel juist waarde toevoegen, dan kun je deze instellingen op openbaar laten staan.

2. Je anders voordoen dan je bent

Laat jezelf zien zoals je bent en ga geen nep-informatie plaatsen. Dit kan slecht naar voren komen mocht het bedrijf hier naar vragen tijdens je sollicitatiegesprek. Daarnaast hoef je je niet voor te doen als een ander, want als mensen je niet accepteren zoals je bent, dan zijn ze jouw tijd niet waard. Dat geldt niet alleen voor in je persoonlijke maar ook je zakelijke leven.

3. Stalken

Wanneer je je voorbereidt op je sollicitatiegesprek, ga dan niet de persoon die jou gaat interviewen of andere mensen in het bedrijf stalken. Breng jij namelijk tijdens het sollicitatiegesprek ineens persoonlijke informatie over die persoon naar voren, dan kan het een heel ongemakkelijk gesprek worden.

Wil je nog meer tips over social media? Bekijk dan ook dit artikel over solliciteren via social media.

Schrijf je nu in bij StudentJob

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures voor studenten? Schrijf je gratis in op StudentJob.

Inschrijven

Sollicitatietips