Alweer vertraging door blaadjes op het spoor? Of ben je het zat om als een sardientje in blik van A naar B te gaan? Een auto geeft je ultieme vrijheid! Voor een paar duizend euro kun je al een heel behoorlijk tweedehands autootje kopen. Mits je weet waar je op moet letten. Met deze tips & tricks weet je zeker dat je geen barrel koopt.
Heb je iemand in je vriendenkring die een echte auto-expert is? Neem hem of haar dan mee als je voor een tweedehands auto gaat kijken. Zijn of haar getrainde ogen zien gebreken die jij misschien wel over het hoofd ziet. Geen expert beschikbaar? Neem dan deze checklist door!
Gebruik je gezond verstand
Heb je een tweedehands auto op het oog? Vergelijk de vraagprijs met auto’s van hetzelfde model, bouwjaar of met hetzelfde aantal kilometers. Zo kun je beter inschatten of de koop realistisch is of juist te mooi is om waar te zijn. Probeer te achterhalen waarom de koper de auto verkoopt. Hoe? Vraag er gewoon even naar.
Check, check, dubbel check
Check of de naam op het kentekenbewijs overeenkomt met die op het ID van de verkoper. Wil je weten hoeveel eigenaren de auto gehad heeft, wanneer de eigenaar de auto gekocht heeft, wat de vervaldatum van APK-keuring is en of de auto als gestolen geregistreerd staat? Voer het kenteken dan even in op de website van RDW. Binnen no time weet je alles!
Kijk verder dan je neus lang is
Check of de naden van de motorkap, deuren en achterklep recht lopen. Zo niet, dan heeft de auto misschien schade gehad waar de eigenaar je niets over vertelt. Bekijk ook even of de banden nog wel profiel hebben, zodat je ze niet meteen hoeft te vervangen. Gebruik ook je neus tijdens het bekijken van de auto, want muffe luchtjes kunnen het gevolg van een lekkage zijn. De plekken waar lekkage het meest voorkomt zijn de kofferbak en de voetruimte voor in de auto.
Verborgen gebreken
Werp ook een blik op het koelsysteem. Open het koelstofreservoir en kijk of er olie in de vloeistof drijft. Ja? Dan kan het zijn dat het een pakking in het motorblok lekt. Klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar dit laten repareren kost je al gauw honderden euro’s. Dat voorkomen is wel een check waard, toch?
Voordat je instapt voor de proefrit
Staat de motor van de auto al aan? Dat lijkt lekker handig, want je kunt zo instappen. Maar er kan nog een reden voor zijn. Zo starten sommige motoren niet, of moeizaam, als ze koud zijn. Ook is het slim om het uitlaatgas te checken, want dit moet zo goed als kleurloos zijn. Is het gas blauw, wit of grijs? Something’s wrong, dus niet kopen die auto!
Tijdens de proefrit
Maak een testritje, want dit is de ideale kans om de auto écht te leren kennen. Als de auto vreemde geluiden maakt als je over een drempel rijdt, is een onderdeel waarschijnlijk versleten. Let ook op de koppeling en of je gemakkelijk naar elke versnelling kunt schakelen, zonder haperingen. En last but not least:
check het dashboard en alle bijbehorende functies. Werken de waarschuwingslampjes, ruitenwissers, verlichting en airco?
Stay cool
Stribbelt de verkoper tegen als je kritische vragen stelt of graag en proefrit maakt? Of probeert hij je te verplichten om de auto te kopen? Stay cool! Geef je geld pas als jij ervan overtuigd bent dat dit de auto is waar jij blij van wordt. Heb je de auto gekocht? Vergeet dan niet het kentekenbewijs op jouw naam te laten zetten en een autoverzekering af te sluiten. En dan? Enjoy!
Deel dit artikel
Blijf lekker hangen. Lees deze posts.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.
Inschrijven