Daar is ‘ie dan, de laatste test van je studie: je afstudeerscriptie. Nachten doorhalen, krappe deadlines en proefpersonen die niet meewerken. Dit overleef je nooit. Of toch wel? Met deze tips krijg je die scriptie op tijd af en blijft je stresslevel laag.
1. Maak een plan
Je begint je scriptie natuurlijk met een idee. Maar hoe ga je dat idee gestructureerd, duidelijk en compleet uitwerken?
Ho, stop! egin niet als een kip zonder kop met typen, maar maak eerst een stappenplan. Bedenk welk punt je wilt maken, en welke hoofdstukken en tussenkoppen je daarvoor nodig hebt. Werk die uit in een alinea per kop. Vindt je begeleider het maar niets? Dan hoef je maar een alinea weg te gooien.
2. Begin niet bij het begin
Oké, je weet nu welke info je nodig hebt om je idee uit te werken. Nu lijkt het logisch om te beginnen bij het begin. Fout! De samenvatting, het voorwoord en de inleiding zijn drie moeilijke hoofdstukken om mee te beginnen.
De eerste teksten die je op papier moet krijgen zijn je probleemstelling, hypothesen en de achterliggende theorie. Daarna kun je verdergaan met je methode, resultaten en conclusie. Als laatste schrijf je pas je voorwoord, inleiding en samenvatting.
3. Houd je literatuurlijst bij
Ein-de-lijk, een onderzoek waarop je je theorie kunt baseren. Enthousiast begin je tekst te copy-pasten die je wilt gebruiken in je hoofdstuk. Stop! Weersta de verleiding om direct aan de inhoud te werken. Zorg eerst voor de bronvermelding! Je bent jezelf dankbaar als je niet achteraf al die artikelen hoeft terug te zoeken voor je apa-verwijzingen.
4. Luister goed naar je begeleider
Je onderzoeksvraag is niet goed, je legt een term niet goed uit, je hebt niet genoeg bronnen… Vind je je begeleider maar een irritante bemoeial? Niet doen. Uiteindelijk is hij of zij er om je over die eindstreep te helpen. Haal dus rustig adem en probeer goed te luisteren naar de feedback die je krijgt. Misschien zijn de opmerkingen zo gek nog niet. Behoefte aan extra begeleiding? Schakel bij de Afstudeerconsultant een professionele scriptiecoach in, die gedurende het scriptietraject gerichte feedback geeft en met je meedenkt.
5. Pauze!
Voel jij je iedere keer weer schuldig als je pauze neemt? Dat hoeft niet! Uit onderzoek blijkt namelijk dat je je maar 30 tot 45 minuten écht kunt concentreren. Daarna heb je een korte (!) pauze van een paar minuten nodig. Pak een snack, loop een rondje door je kamer of haal wat te drinken. Tilburg University helpt jou met verantwoord soggen met hun handige studietimer.
6. Kijk met een frisse blik
Na een paar maanden scriptietraject ben je een nachtdier geworden. Het enige licht dat je nog ziet is dat van je scherm. Je voelt je niet meer zo fris, en dat kan kloppen. Je blik is dat zeker niet meer.
Pak eens een nachtje tien uur slaap, ga de dag erna chillen met je vrienden of doe gewoon lekker helemaal niets. Het is goed om je scriptie soms even los te laten. Zo kun je er de dag erna weer veel scherper naar kijken.
7. Laat je scriptie checken door een pro
Niet om je moeder met haar 8 op het eindexamen Nederlands in 1981 te onderschatten, maar taal is moeilijk. En scripties ook. Zorg er dus voor dat er iemand naar je scriptie kijkt die verstand heeft van beide zaken. Vraag bijvoorbeeld een student Nederlands voor een laatste check. Nog wat stufi over deze maand? Check dan eens Scribbr, een website waar ervaren scriptie-checkers jouw laatste taalcontrole uit handen nemen.
8. Keep calm and… enjoy
Het allerbelangrijkste om te onthouden tijdens je scriptie: je komt er wel. Al lijkt je afstudeerproject nu nog uitzichtloos, alle puzzelstukjes vallen uiteindelijk op hun plek. Maak een goed plan, luister naar je begeleider en vooral: geniet van de laatste maandjes van je studie. Voor je het weet moet je hard aan de bak, op zoek naar je eerste baan!
Deel dit artikel
Blijf lekker hangen. Lees deze posts.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.
Inschrijven