Afgewezen worden is nooit fijn. In de liefde, met het hospiteren in de hoop een kamer te vinden of voor het spelen in het eerste elftal van de lokale voetbalclub; bijna iedereen is wel een keer afgewezen. In de zoektocht naar een baan komt het dan ook regelmatig voor dat je tijdens de sollicitatieprocedure niet geschikt wordt bevonden. Ben je, ondanks alle tips op Sollicitatieblog.nl, niet aangenomen na een sollicitatie? Dan lees je hier hoe je daarmee om kan gaan.
Afgewezen. Wat nu?
Je hebt niet de baan gekregen waar je op hoopte. Maar laat de moed je niet in de schoenen zakken. Iedereen heeft immers zijn eigen, unieke kwaliteiten en er is daarom ook altijd een functie die goed bij je past.
Neem het vooral ook niet persoonlijk. Uiteindelijk kan één functie natuurlijk ook maar door één persoon bekleed worden. Het is de taak van de recruiter om hiervoor de juiste persoon aan te nemen, wat ze moeten doen op basis van één of enkele gesprekken, een sollicitatiebrief en een cv. Er is veel concurrentie op de arbeidsmarkt, wat betekent dat er waarschijnlijk veel andere personen zijn die bij het desbetreffende bedrijf gesolliciteerd hebben. Er zijn natuurlijk altijd meer mensen met kwaliteiten die goed bij de functie passen, dus is het niet meer dan logisch dat jij niet elke keer gekozen wordt. Als het bedrijf van mening is dat de functie niet bij je past, was het misschien ook niets voor jou geweest.
Waarom ben ik het eigenlijk niet geworden?
Van elke verloren wedstrijd valt te leren. Dat werkt met een afwijzing precies hetzelfde. Denk na de sollicitatie nog even goed terug en probeer het gesprek grondig te analyseren. Hoe kwam je binnen? Was je gekleed op een manier die bij het bedrijf zou passen? Het kan ook dat je stopwoordjes gebruikt waardoor je onzeker overkomt. Zoek naar redenen die het bedrijf mogelijk gehad heeft om je niet aan te nemen en zet ze op papier. Voor je volgende sollicitatie kun je je, naar aanleiding van de dingen die je zelf opviel aan je sollicitatie, beter voorbereiden.
Zorg er ook voor dat je je sollicitatiebrief, je cv en eventueel je motivatiebrief nog een keer nakijkt. Stuur geen standaard sollicitatiebrief, want dat zal er één van de velen zijn. Maak hem persoonlijk en spits hem toe op het bedrijf die hem zal ontvangen. Heb je twijfels over je sollicitatiebrief? Of heb je negatieve feedback over je sollicitatiebrief gekregen? Dan is het de moeite waard om de deze blog met tips voor een sollicitatiebrief te lezen.
Afgewezen? Vraag om feedback!
Als je afgewezen wordt na het voeren van een sollicitatiegesprek, vraag dan meteen om feedback. Waarom wordt je niet beschouwd als de juiste persoon om de vacature te vervullen? Er zijn veel uiteenlopende redenen voor het niet aannemen van een sollicitant. Neem de feedback serieus en houdt hier met de volgende sollicitatieprocedure rekening mee. Op deze manier is de afwijzing een ervaring om van te leren en ga je niet met lege handen naar huis. Als je om feedback vraagt, doe dat in alle gevallen op een nette manier en laat je niet leiden door frustraties. Een droge vraag lokt sneller een kort en bot antwoord uit. Houdt er ook rekening mee dat het voor het bedrijf, om verschillende redenen, niet altijd mogelijk is om antwoord te geven.
Het vragen om feedback kan natuurlijk ook als je afgewezen wordt zonder dat je een gesprek gehad hebt. In dit geval kan je een mail sturen waarin je begrip toont en vraagt wat de reden is dat je niet bent aangenomen.
Verdergaan na een afwijzing
Nadat je alles grondig hebt geanalyseerd en eventueel feedback hebt ontvangen, is het tijd om je op nieuwe vacatures te richten. Volgens een onderzoek van het CBS stijgt het aantal vacatures nog steeds elk kwartaal. Laat je niet kennen door één, twee of een aantal afwijzingen. Het verwerken van een afwijzing is het best te bestrijden met een succesvol sollicitatiegesprek. Dus; borst vooruit, schouders naar achteren. De volgende sollicitatie is een prooi voor jou.
Dit artikel is geschreven door Sollicitatieblog.nl.
Kun je nog wat extra tips gebruiken? Check dan onze sollicitatietips en onze tips voor de perfecte cv.
Deel dit artikel
Blijf lekker hangen. Lees deze posts.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.
Inschrijven