STUDENTJOB BLOG

Er zijn maar weinig mensen die een aangeboren gave voor presenteren hebben. Als jij tot die gelukkige minderheid behoort zal je waarschijnlijk nooit nerveus zijn als je een presentatie moet houden. Behoor jij helaas tot meerderheid die presenteren lastig vindt dan zul je iets harder je best moeten doen om een goede presentatie te kunnen houden.

Eén van de belangrijkste dingen bij het geven van een presentatie is het publiek blijven boeien.  Hoe zorg je ervoor dat de aandacht van het publiek bij jouw presentatie blijft. Staan voor een groep mensen die allemaal naar jou kijken is een hele opgave. Ongeacht wat het onderwerp of het doel van de presentatie ook is, je moet het publiek blijven boeien. Binnen de groep mensen die luistert naar jouw presentatie zitten verschillende karakters. Het is aan jou om te voorkomen dat je de belangstelling van een deel van je publiek verliest.

Maar hoe doe je dat? Geen paniek! Hieronder geven wij een aantal tips om jou op weg te helpen!

De inleiding is het halve werk
Aan het begin van je presentatie is het publiek nog gefocust, daarom is het goed om dan meteen de kern van het verhaal duidelijk te maken. Leg uit wat je gaat vertellen maar voorkom een onnodig lange introductie! Straks mag je scoren met jouw briljante betoog en geweldige analytisch vermogen. Kies je voor een grapje in de inleiding, hiermee vang je het publiek en heb je kans dat ze langer geïnteresseerd blijven. Maar zorg er wel voor dat het een leuke grap is, anders ben je de aandacht meteen kwijt en dat willen we natuurlijk juist voorkomen.  

Probeer het publiek actief te betrekken
Het is natuurlijk afhankelijk van de soort presentatie, maar als je het publiek mee kunt krijgen door ze vragen te laten stellen, merk je al gauw of ze betrokken zijn of niet. Moet je het zonder vragen doen, probeer dan het publiek te boeien met een vraag waar zij over moeten nadenken en geef hen even de tijd daarvoor.

Blijf kort en bondig
Het is vaak verleidelijk om te veel gaan uitweiden over zaken waar jij veel van weet en je safe bij voelt. Maar het publiek is niet gekomen om jou te zien showen en wil graag iets te horen krijgen dat hen boeit. Wees daarom altijd duidelijk en gebruik voorbeelden die ertoe doen. Het is is heel moeilijk de aandacht van je publiek weer terug te krijgen als je die kwijt bent geraakt. Vergeet nooit dat jij misschien weken bezig bent geweest met deze presentatie en het publiek maar een korte tijd krijgt om het op te pikken.

Gebruik de juiste presentatiematerialen
Het is voor een publiek vaak veel makkelijker als jij zaken voor hen hebt uitgewerkt, zodat je niet alles mondeling hoeft te doen. De presentatie bepaalt natuurlijk welke materialen je kan gebruiken. Met verschillende presentatiematerialen kan je jouw verhaal. Een flip-over of een planbord kan al wonderen doen om bepaalde zaken meteen duidelijk te maken. Een projectiescherm geeft je natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Verdiep je in moderne presentatiematerialen en maak daar verstandig gebruik van.

Bouw spannende momenten in
Niet elke presentatie gaat over een echt boeiend onderwerp en toch moet jij er het beste van maken. Zorg dat je het publiek af en toe aan het denken zet door bijvoorbeeld een worst case scenario te schetsen. Er is altijd wel iets te bedenken dat men in het algemeen graag zou willen vermijden. Maak het niet te dramatisch en geef altijd een mogelijke oplossing als je je op dit pad begeeft.

Sluit ontspannen af
Als de presentatie voorbij is moet het publiek het gevoel hebben dat jouw presentatie een zinvolle tijdsbesteding was. Het laatste gedeelte zullen ze naar verwachting ook het best onthouden. Daar kan je dus beter maar goed scoren. Succes!

mic drop

 

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.