Wil je volgend semester een stage lopen, maar heb je geen idee hoe je aan een geschikte stage komt? Weet je niet waar je moet beginnen met zoeken of heb je de perfecte organisatie gevonden, maar weet je niet hoe nu verder? Dit artikel helpt je door iedere fase van je zoektocht heen zodat jij met de ideale stage zult eindigen.
De zoektocht
Allereerst is het belangrijk om de juiste stageplek te vinden, je wilt natuurlijk niet aangenomen worden en er dan achter komen dat deze stage eigenlijk toch niets voor je is. Maak daarom voor je begint met zoeken een lijstje met eisen. Je kunt hierbij de volgende vragen beantwoorden:
-
Heb je een stagevergoeding nodig en hoe hoog moet deze zijn?
-
Wat zijn de eisen vanuit je studie (qua tijd, type bedrijf, grootte bedrijf, opdracht/onderzoek die je moet doen)
-
Wil je in Nederland of in het buitenland stagelopen? Wat is de maximale reisafstand? Ben je bereid eventueel te verhuizen?
-
Wat zijn je persoonlijke leerdoelen?
-
Wat vind je zelf leuk? Zoek een bedrijf dat past bij je eigen werkstijl en interesses!
Als je deze vragen hebt beantwoord kun je op zoek gaan naar stageplaatsen die voldoen aan jouw persoonlijke voorkeur. Gebruik hiervoor websites als StudentJob.nl, Stages.nl of StudentenWerk.nl. Daarnaast is het ook handig om vrienden, familie en kennissen op de hoogte te brengen en om Facebook en LinkedIn in de gaten te houden. Vergeet ook niet om langs te gaan bij het stagebureau op je school of universiteit, hier zit vaak iemand die je graag helpt en een hoop connecties heeft. Ten slotte moet je tijdens het solliciteren ook wat lef tonen. Twijfel daarom niet om een open sollicitatie te sturen en maak een enthousiaste mail voor de organisatie waar jij graag stage zou willen lopen.
De sollicitatieprocedure
Nu je de perfecte stageplaats hebt gevonden moet je gaan solliciteren, maar hoe doe je dat? Het begint met het opstellen van een goed cv. Zorg dat deze overzichtelijk en helder is en niet meer dan 2 kantjes bevat. Begin met de studies die je hebt gedaan en benoem daarna je werkervaring. Het is ook aan te raden je hobby’s en lidmaatschappen (een studie- of studentenvereniging, een politieke partij, etc.) te vermelden en natuurlijk de talen die je spreekt en computer skills die je hebt. Ten slotte kun je bovenaan je cv een foto van jezelf plaatsen. Op deze manier krijgt de werkgever een goede indruk van je, wat de kans op een uitnodiging voor een gesprek groter maakt.
Naast je cv is het belangrijk een sterke motivatiebrief te hebben. Zorg dat je brief maximaal één bladzijde is en dat hij opvalt. Je wilt dat de organisatie na het lezen van verschillende brieven de jouwe onthouden heeft. Maak de brief daarom persoonlijk en laat je enthousiasme zien! Laat zien dat je onwijs veel zin hebt in de stage en geef aan wat je er wilt leren en wat jij kunt bijdragen. Je brief is enerzijds het verkopen van jezelf aan het bedrijf, maar je wilt ook duidelijk maken waarom je juist bij die organisatie aan de slag wilt. Het doel van je brief is het krijgen van een uitnodiging voor een gesprek, zorg daarom dat je de organisatie nieuwsgierig maakt naar jou als persoon en wat je hen te bieden hebt!
Wanneer een organisatie enthousiast is over je brief word je vaak uitgenodigd voor een gesprek. Soms zit hier nog een stap tussen in de vorm van een test. Dit kan bijvoorbeeld een reken- schrijf- of logica test zijn. Meestal kun je een test niet thuis voorbereiden en willen ze zien hoe je werkt onder tijdsdruk en wat je kwaliteiten zijn zonder voorbereiding. Blijf dus vooral rustig en heb vertrouwen in jezelf!
Wanneer je de test goed hebt doorlopen is het tijd voor je sollicitatiegesprek. Grote kans dat je behoorlijk zenuwachtig bent voor dit gesprek, maar met de juiste voorbereiding is dat nergens voor nodig! Voor je aan een gesprek begint is het handig om te bedenken wat voor vragen ze je kunnen gaan stellen. Voorbeelden van veel voorkomende vragen zijn: Waarom ben je geïnteresseerd in deze stage? Beschrijf jezelf in drie woorden? En hoe ga je om met feedback? Bereid de antwoorden op deze vragen voor, maar studeer ze niet in. Het is belangrijk om een spontane, relaxte indruk te geven en daar draagt het letterlijk instuderen van antwoorden niet echt aan bij. Wel geven deze antwoorden je een houvast, dus besteed zeker wat tijd aan het bedenken en beantwoorden van mogelijke vragen.
Ook is het goed een aantal vragen te bedenken die jij beantwoord zou willen hebben tijdens je gesprek. Het grootste deel zal je toekomstige werkgever waarschijnlijk beantwoorden, maar wat niet ter sprake komt kun je zelf opbrengen. Dit helpt jou bij het verzamelen van informatie over de stage en laat de organisatie zien dat je proactief bent.
Naast inhoud is het ook belangrijk representatief te zijn. Trek daarom gepaste kleding aan, kam je haren en poets je tanden. Zorg dat je er verzorgd uitziet en denk tijdens het gesprek om je lichaamshouding. Sla bijvoorbeeld niet je armen over elkaar heen, maar creëer een open houding. Een ander punt waarmee je veel punten kunt scoren is je handdruk. Geef bij het voorstellen en afscheid een stevige handdruk, dit verhoogt de kans dat je wordt aangenomen aanzienlijk! Ten slotte is het belangrijk jezelf te zijn. Vertrouw op je eigen kennis en ervaring en praat zoals je altijd praat. Probeer wat te ontspannen en het gesprek zal zo voorbij zijn.
De uitkomst
Na het doorlopen van de testen en/of gesprekken krijg je dan eindelijk de verlossende mail. Helaas zal deze niet altijd de gewenste uitkomst hebben. Maar dit betekent niet dat ze je niet goed genoeg vinden! Bedenk je dat er meerdere kandidaten zijn en dat iemand anders soms beter bij een organisatie past of net iets meer ervaring heeft. Ze kunnen vaak maar één iemand kiezen en helaas moeten ze andere goede kandidaten dan laten gaan. Om je kansen te spreiden is het daarom handig om voor meerdere stages tegelijkertijd te solliciteren. En hoewel het natuurlijk een grote teleurstelling is als je niet wordt aangenomen na een lastige test of een prettig sollicitatiegesprek, bekijk het van de positieve kant! Van iedere sollicitatie leer je, dus gebruik je ervaring om je sollicitatiegesprekken te verbeteren en erachter te komen waarin jij kunt uitblinken.
Uiteindelijk zal na verschillende gesprekken en een aantal teleurstellingen dan DE mail komen waarop je hebt gewacht… Je bent aangenomen! Gefeliciteerd, je harde werken loont zich. Na een klein vreugdedansje is het nu tijd je voor te bereiden op je stage door je te verdiepen in de organisatie, haar bezigheden, de bedrijfscultuur en je persoonlijke onderzoek of project. Succes met je stage en voel jezelf ontwikkelen!
Deel dit artikel
Blijf lekker hangen. Lees deze posts.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.
Inschrijven