STUDENTJOB BLOG

Steeds meer mensen nemen een tussenjaar. Sommige mensen nemen een tussenjaar nadat ze de middelbare school hebben afgerond en nog geen idee hebben wat voor opleiding ze willen gaan doen. Anderen komen erachter dat de studie die ze hebben gekozen niks voor hun is en dus weer thuis zitten. Maar wat zijn nu de dingen die een tussenjaar tot een geslaagd jaar maken? En wat is niet zo slim om te doen als je een tussenjaar hebt?

DO'S

1. Zorg voor een bezigheid

Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat een jaar thuis zitten zonder werk vreselijk is. Zorg er daarom voor dat je iets te doen hebt, zoals werk. Heb je een bijbaantje? Vraag of je wat uren doordeweeks erbij kunt krijgen. Of solliciteer op een parttime vacature als je nog geen werk hebt en niet 40 uur per week wilt werken. Je kunt ook kijken of iemand bijvoorbeeld een poetshulp zoekt of ergens gaan oppassen. En je hebt een jaar lang de tijd om wat extra’s te verdienen; vooral als je nog wilt gaan studeren, dan is elke euro heel erg welkom.

Wil je liever niet werken of kun je geen werk vinden? Zorg er dan voor dat je wel iets te doen hebt. Ga je verder ontwikkelen in de hobby’s die je hebt of ga een nieuwe taal leren als je van talen houdt (gratis talen leren kun je doen met de app Duolingo). Je kunt ook aan jezelf gaan werken door bijvoorbeeld een jaar lang zoveel mogelijk aan jezelf te denken en voor jezelf te gaan zorgen.

2. Als je nog wilt studeren; oriënteer erop los

Mocht je nog geen enkel idee hebben van wat je wilt gaan doen, schrijf dan eens dingen op die je graag doet in je vrije tijd en kijk of er studies bij deze bezigheden passen. Wordt je hier niet wijzer uit? Ga dan studiekeuzetesten of beroepskeuzetesten doen. Deze kun je vaak gratis via het internet doen, maar als je echt een uitgebreide test maken, moet je er vaak wat voor betalen. Je kunt ook naar een uitzendbureau gaan en vragen of zij een vergelijkbare test aanbieden.

Twijfel je tussen studies? Loop dan eens een dagje mee met een student die de opleiding al doet en bezoek open dagen. Kijk ook eens of je een dagje mee kunt lopen met iemand die het beroep al uitoefent, zodat je ook daadwerkelijk kunt zien wat voor werk je later gaat verrichten en in wat voor soort bedrijven je terecht kunt komen.

Weet je al wat voor studie je wilt gaan doen? Je kunt er dan voor kiezen om meeloopdagen te gaan doen, maar dan op verschillende scholen om te kijken welke school het best bij jou past.

3. Ga op reis

Je kunt ook op reis gaan in je tussenjaar. Hier moet je echter wel het geld voor hebben (en voor over hebben). Je kunt ook een taalcursus gaan doen in het buitenland of bijvoorbeeld werk en vakantie combineren door au-pair te worden. Een andere optie is om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland.

4. Geniet van de vrije tijd en rust

Het klinkt een beetje vreemd, maar je moet wel genieten van de vrije tijd en de rust die je in dit jaar hebt. De kans is namelijk groot dat je tot de dag dat je met pensioen gaat, niet meer zo’n lange vakantie zult gaan hebben, dus geniet ervan en zorg ervoor dat je met een glimlach terugkijkt naar deze tijd.

DON'TS

1. Een jaar lang uitslapen, feesten en Netflixen

Je hebt nu wel wat meer tijd om te gaan Netflixen, maar zorg ervoor dat dit niet je standaard dagelijkse bezigheid wordt. Een tussenjaar moet wel nut hebben en je moet er wel voor zorgen dat je er iets van leert of dat je tot rust komt. Maar om nu tot rust te komen door een jaar lang uit te slapen, te feesten en te Netflixen? Nee, dat is niet echt de manier. Een feestje op zijn tijd is natuurlijk prima, maar maak er geen normale zaak van. Het moet natuurlijk wel leuk blijven! Zorg er ook voor dat je slaapritme normaal is. En met normaal bedoel ik dat het ongeveer hetzelfde is als wanneer je aan het werk bent of naar school gaat. Ga dus rond een uur of elf naar bed in de avond en sta bijvoorbeeld rond acht uur in de ochtend weer op.

2. Niks uitvoeren als je thuiszit

Als je nog bij je ouders woont in de tijd van jouw tussenjaar, en je werkt niet of maar af en toe, help je ouders dan. Doe klusjes in huis, leer hoe je moet koken en doe de wekelijkse boodschappen zodat zij dat niet meer hoeven te doen. Jij hebt er namelijk tijd genoeg voor, en je ouders zullen het heel erg waarderen.

3. De motivatie voor school verliezen

Vaak wordt er gedacht dat je in zo’n tussenjaar de motivatie verliest om weer naar school of aan het werk te gaan. In een tussenjaar verlies je vaak de regelmaat die je voorheen wel had. Vind je het zelf lastig om weer in het schoolritme te komen, nadat je je officieel weer hebt aangemeld? Vraag dan meerdere meeloopdagen aan voor dezelfde opleiding of kijk of je bijvoorbeeld een paar dagen mee kunt lopen met een persoon die het beroep uitoefent (lees: ga op onofficiële snuffelstage).

Een tussenjaar is vaak een goed idee als je het even niet meer weet, maar je moet er echt voor zorgen dat je tussenjaar een doel heeft en dat je er zo nu en dan wat van leert. Een doelloos tussenjaar is eigenlijk een jaar waar je niks aan zult gaan hebben, dus zorg er echt voor dat je erachter gaat komen wat je wilt om het meeste uit het jaar te gaan halen.

Dit artikel is geschreven door één van onze gastbloggers Suniva Vollenberg.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.