STUDENTJOB BLOG

Je werkgever wil je ontslaan. Die had je misschien niet zien aankomen. Vervolgens krijg je een vaststellingsovereenkomst onder je neus geschoven. Een wat? Wat is een vaststellingsovereenkomst en hoe kan je hier het beste mee omgaan? Weet jij waar je op moet letten en wat je rechten zijn? Wij helpen je op weg!

Een vaststellingsovereenkomst is een contract waarmee de werkgever en werknemer het dienstverband vrijwillig, met wederzijds goedvinden kunnen beëindigen. In een vaststellingsovereenkomst worden de voorwaarden waaronder het dienstverband beëindigd wordt vastgesteld. Het contract wordt daarom ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. Als zowel jij als jouw werkgever akkoord gaan met de overeenkomst, hoeft jouw werkgever geen toestemming meer te vragen voor het ontslag aan het UWV of de kantonrechter (scheelt hem of haar weer kosten). Maar ook voor jou zitten er voordelen aan: je hebt sneller duidelijkheid, je krijgt vaak een hogere ontslagvergoeding en je kunt onderhandelen over punten die voor jou belangrijk zijn. Maar hoe nu verder? Met onderstaande tips behaal je het beste resultaat!

Zet nóóit zomaar je handtekening

De gouden tip: teken nooit direct. Ook jouw werkgever houdt rekening met de onderhandeling en zal niet meteen het beste voorstel geven. Lees de overeenkomst rustig door en bekijk of jij het eens bent met de voorwaarden. Als je vragen hebt over deze voorwaarden, schrijf deze dan voor jezelf op zodat je deze niet vergeet. Heb je de vaststellingsovereenkomst toch al getekend? Geen paniek! Je hebt 14 dagen de tijd om toch nog af te zien van het voorstel. Belangrijk is wel dat je dit schriftelijk laat weten aan je werkgever. Jouw werkgever moet deze bedenktijd hebben opgenomen in de overeenkomst. Doet hij of zij dit niet, dan heb je recht op drie weken bedenktijd.

Wat staat er nu eigenlijk precies in?

Als je nog nooit een vaststellingsovereenkomst hebt gezien, heb je natuurlijk geen idee waar je op moet letten. Er zijn zeker een paar punten die de moeite waard zijn om te checken voordat je straks zonder werk zit. Kijk goed na of je recht hebt op een WW-uitkering en een ontslagvergoeding, een ontslag kan namelijk flink pijn doen in je portemonnee. Kijk ook naar de opzegtermijn. Per wanneer ga je uit dienst? En heb je tot die datum vrijstelling van werk? Als laatste is het super belangrijk om de volledigheid van de vaststellingsovereenkomst na te gaan. Wil jij er zeker van zijn dat het contract volledig is, raadpleeg dan een jurist!

Maak gebruik van juridische hulp

Het is goed voor te stellen dat je met je handen in het haar zit als je zo’n vaststellingsovereenkomst ontvangt. Weet dat je er niet alleen voor staat! Er zijn professionals die jou graag willen helpen én er ook nog eens voor zorgen dat jij een betere deal uit de onderhandelingen sleept. De arbeidsrechtjuristen van DAS bijvoorbeeld staan voor je klaar, zo kun je een gratis adviesgesprek aanvragen.

Laat je niet onder druk zetten

Als je nog niet eens bent bijgekomen van het feit dat je binnenkort geen werk meer hebt, zit je natuurlijk niet te wachten op je werkgever die zegt dat jij de vaststellingsovereenkomst zo snel mogelijk moet tekenen. Is dit wel het geval? Laat je dan vooral niet gek maken! Geef aan dat je eerst informatie en advies wilt inwinnen. Als je werkgever je vervolgens nog steeds onder druk zet kan je altijd nog een protestbrief schrijven om extra bedenktijd te krijgen.

Een ontslag is nooit leuk en het kan zorgen voor veel stress. Nu je weet wat een vaststellingsovereenkomst is en hoe je hiermee om moet gaan, heb je hopelijk een beetje overzicht in deze vervelende situatie, zodat jij snel weer kan gaan solliciteren naar een nieuwe te gekke baan :).

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.