STUDENTJOB BLOG

5 manieren om aan een baan te komen

Er komt een moment als student zijnde dat je op zoek moet gaan naar een baan. Hoe je een baan vindt is een vraag die een steeds grotere rol speelt. Voor het vinden van een baan zijn er vele manieren. Welke manieren er zijn en welke bij jou past vind je in deze blog. Wij hebben alle manieren op een rijtje gezet voor jou. 

Job boards

Bij het zoeken naar een bijbaan zoeken jongeren meestal op een vacaturebank naar studenten bijbanen. Er zijn verschillende soorten job boards. Vele job boards voegen vacatures die ze vinden op het internet toe aan hun vacaturedatabase; ook wel scraping genoemd. Ook zijn er jobboards die vacatures hebben die zelf zijn geplaatst door bedrijven op de vacaturebank. Via een vacaturebank kun je je eigen preferentie aangeven qua sector, dienstverband en plaats en zo een baan vinden die bij jou past. Zo heb je de optie om te kiezen voor bijvoorbeeld traineeships, stages, of werk in het buitenland. 

LinkedIn

LinkedIn is tegenwoordig ook een manier om een baan te vinden. LinkedIn heeft een eigen jobfeed waar je banen kunt vinden. Ook kun je organisaties zelf benaderen, en zij kunnen ook jou benaderen. Als je gebruikt maakt van LinkedIn, zorg er dan voor dat je profiel compleet en interessant is. Vraag bijvoorbeeld om een aanbeveling van je docent op je LinkedIn account. 

 

Het handige van het zoeken naar een baan op LinkedIn is dat er te zien is hoe vaak er al is gesolliciteerd op de baan en hoe recent de vacature is. Een ander voordeel is dat je ook via LinkedIn kunt zoeken naar een baan op basis van je profiel en eigen preferenties. Zo krijg je een beter beeld van wat je kansen zijn.

 

Om je kansen te vergroten voor het vinden van een baan is het een idee om een oproep te plaatsen via je account dat je op zoekt bent naar een bepaalde baan. Zo kunnen jouw connecties tips geven, personen taggen die wellicht iets voor je kunnen betekenen en je bericht delen. Ook kun je gebruik maken van een ‘’Verbinder’’. Een verbinder is iemand met duizenden connecties die (vaak tegen vergoeding) jouw bericht zullen delen en je makkelijker kunnen koppelen aan mensen die jou verder kunnen helpen met je zoektocht.

 

Een andere mogelijkheid om je interesse kenbaar te maken via LinkedIn, is je carrière interesses delen. Zo weten recruiters dat ze jou kunnen benaderen voor nieuwe uitdagingen. 

Tot slot kun je op LinkedIn carrière-interesses delen. Dit laat recruiters weten dat je openstaat voor een nieuwe uitdaging en kom je makkelijker aan een baan.

Recruiters

Een recruiter kan jou benaderen voor een baan nadat je bijvoorbeeld je interesse kenbaar hebt gemaakt. Een recruiter kijkt naar wie je bent en zoekt naar een functie die bij jou past.

Via een Talentpool kun je in contact komen met deze recruiters. Wij raden je aan zelf contact op te nemen met deze recruiters, wellicht dat zij jou kunnen koppelen aan jouw droombaan. 

Facebook of Instagram

Social media wordt een steeds groter wordende trend. We zijn al zo ver dat je nu ook een baan kunt vinden via social media kanalen. Er komt regelmatig voor dat bedrijven vacatures delen via hun social media kanaal. Ben je geïnteresseerd om te werken in een bepaald bedrijf? Volg ze dan op social media om nieuwe vacatures tegen te kunnen komen. 

Open sollicitatie

Heb je geen vacatures kunnen vinden die bij jou past? Dan kun je kijken naar wat je wel wilt en een open sollicitatie sturen naar een bedrijf waar jij graag wilt werken. Dit kun je telefonisch, per email of persoonlijk doen. Houd het bedrijf ook in de gaten voor nieuwe vacatures. 

 

Wij wensen jou succes met de zoektocht naar jouw eerste baan!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.