De laatste loodjes wegen het zwaarst, daar kunnen veel studenten over meepraten. Ben je na avonden blokken en tientallen tentamens eindelijk in het laatste jaar beland, dan wacht je nog een laatste zware taak: met goed gevoel een afstudeeronderzoek afronden. Met de finish in zicht beginnen veel studenten vol goede moed aan deze laatste horde. Even een plan van aanpak in elkaar knutselen, onderzoekje doen, uitwerken op papier en inleveren maar. Al snel blijkt het toch iets lastiger dan gedacht: begeleiders die tergend langzaam reageren, respondenten die niet meewerken, overvolle bibliotheken en irritante huisgenoten. In deze laatste fase van je opleiding lijkt werkelijk alles te kunnen tegenzitten. Maar geen paniek! Uit de cijfers blijkt dat de kans groot is dat jij je uiteindelijk toch met goed gevolg door deze fase heen zult worstelen. Zeker wanneer jij je een beetje houdt aan onderstaande tips.
Rust en reinheid werken echt
Misschien ben jij de uitzondering die de regel bevestigt, maar doorgaans lukt snel afstuderen niet zo goed tussen allerlei heftige feestjes door. Plan dus een periode van rust en reinheid in, waarin je alles op alles zet om op een fijne manier te kunnen afstuderen. De bedoeling is niet dat je het huis niet meer uitkomt, maar probeer meerdaagse festivals even te laten voor wat ze zijn en zorg dat je agenda genoeg ‘frisse ochtenden’ bevat. Na een te korte nacht is het doen van literatuuronderzoek immers nog net een stukje moeilijker. Een goede nachtrust en gezonde voeding zijn nodig om mentaal goed te kunnen presteren.
Ruim je troep op
Uit onderzoek blijkt dat we beter presteren wanneer we een schone en opgeruimde werkplek hebben. Rotzooi om je heen zorgt onbewust voor het maken van onnodige fouten en bovendien is het moeilijker om snel en zorgvuldig te werken als er om je heen veel troep ligt. Ruim dus een beetje op en spoor je huisgenoten aan om hetzelfde te doen. Lukt dit niet? Probeer dan een plekje in de bibliotheek te bemachtigen. Hier kun je vaak in alle rust werken.
Vind een goed ritme
Ook als je niet van plannen houdt is je afstudeerperiode het moment om toch echt een planning te maken. Dat hoeft niet al te gedetailleerd, maar plan in ieder geval tijd in voor slapen, sporten, ontspanning en natuurlijk; je scriptie. Zo voorkom je dat je vlak voor je deadline nog nachtenlang met vierkante ogen naar je laptop zit te staren. Bovendien geeft een dergelijke planning je ook de rust om ‘even niets’ te doen. Zorg er daarnaast voor dat je om de paar uur een korte pauze neemt. Na twee uren typen is je hoofd enorm toe aan een mentale break. Kun je mooi even wat eten of je moeder bellen. Vindt ze leuk!
Vraag op tijd om hulp
Loop je vast bij het uitwerken van je onderzoek, leg het dan even weg om er op een later moment met een frisse blik weer mee aan de slag te gaan. Slaat het vastlopen echter om in onzekerheid of kom je al dagen niet vooruit? Vraag dan iemand om hulp. Na wekenlang zwoegen is het lastig om nog objectief naar je eigen werk te kunnen kijken. Een studiegenoot of een familielid laten meekijken kan daarom enorm helpen. Loop je inhoudelijk vast en krijg je weinig begeleiding vanuit school, dan kan professionele scriptiebegeleiding uitkomst bieden. Trek in ieder geval op tijd aan de bel. Zo voorkom je een hoop stress en haal je vaak alsnog je deadline.
Laat het je leven niet volledig beheersen
Snel afstuderen heeft natuurlijk allerlei voordelen, maar laat je niet gek maken. Er is meer in het leven dus doe je best, meer kun je niet doen. Al voelt het soms wel even zo, de wereld vergaat niet als je niet altijd je deadlines haalt. Gun jezelf voldoende ontspanning en probeer de ernst van de zaak een beetje te relativeren. Dat komt je prestaties vaak alleen maar ten goede!
Deel dit artikel
Blijf lekker hangen. Lees deze posts.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.
Inschrijven