STUDENTJOB BLOG

Stel je voor, je bent aan het solliciteren op je droomvacature. Je cv ligt al klaar, maar wat zet je in je motivatiebrief? Klinkt bekend? Wij hebben voor jou de belangrijkste stappen om een killer-motivatiebrief te schrijven op een rijtje gezet.

Motivatiebrief

Je komt er niet omheen: bij een sollicitatie hoort een motivatiebrief.. Door jouw brief krijgt de werkgever alvast een idee van wie jij bent, hoe je schrijft en of je bij het bedrijf past. Het doel van jouw brief? Een geweldige eerste indruk achterlaten. Dat doe je natuurlijk door jezelf te zijn, maar als je je ondertussen aan deze regeltjes houdt, kan die sollicitatie niet meer stuk! Weet je niet wat de verschillen zijn tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief, lees dan dit artikel op Jobbird

Stap 1: Noteer belangrijke contactgegevens
Heel belangrijk: je contactgegevens. De werkgever moet natuurlijk wel weten hoe hij je kan bereiken. Deze gegevens bestaan uit je naam en adres. Zet ze bovenaan de brief, gevolgd door de contactgegevens van het bedrijf waar je solliciteert. Daaronder zet je de datum waarop en de plaats waar de brief is opgesteld. Beschrijf als laatste in een korte zin wat de brief inhoudt, bijvoorbeeld: Betreft: Motivatiebrief functie verkoopmedewerker 12 tot 16 uur. De volledige opmaak van de brief kun je hier teruglezen.

Stap 2: Leg uit waarom je schrijft
Open je brief zo persoonlijk mogelijk, door de naam van de recruiter of contactpersoon te noteren. Leg in de eerste alinea uit hoe jij bij het bedrijf en de vacature terechtgekomen bent. Was dit via een vacaturebank, de website van het bedrijf, een kennis, of misschien zelfs een reclame op tv? Vertel daarna wat jij wilt: een baan! Maak duidelijk op welke functie je solliciteert, dan kun je daarna uitleggen waarom.

Stap 3: Geef aan waarom je graag bij dit bedrijf aan de slag wilt gaan!
In de tweede alinea noteer je waarom je bij dit bedrijf wilt werken. Bekijk eerst de website: het is belangrijk dat je weet met welk bedrijf je te maken hebt. Op de website vind je vaak een ‘over ons’-pagina, waar de visie en waarden van het bedrijf staan. Als jij je goed kunt vinden in deze waarden, is dat belangrijk om te vermelden! Zo kom je geïnteresseerd over en kom je erachter of het bedrijf wel écht bij je past.

Motivatiebrief Tips

Stap 4: Vertel waarom jij perfect bent voor deze functie


Open de alinea door in één zin te beschrijven waarom jij op de functie solliciteert. Ben jij klaar voor de uitdaging, ben je het helemaal eens met de visie van het bedrijf, wil je graag veel verantwoordelijkheid, of denk je veel te kunnen leren van deze functie? Dit is de plek waar je het op papier zet. Vervolg de alinea door te omschrijven waarom jij geschikt bent voor de functie. Koppel jouw vaardigheden, kwaliteiten en ervaringen aan de functie-eisen en de verantwoordelijkheden die erbij horen. Hoe beter dit met elkaar matcht, hoe beter jij bij de functie past!

Stap 5: Sluit de brief goed af
Jouw doel is om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek. Sluit daarom de brief af door aan te geven dat je graag uitgenodigd wordt voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek kun je nog veel meer indruk maken dan met je brief! Natuurlijk sluit je de brief af met een groet en je naam.

Als afsluitertje nog een paar tips die je zeker in je achterhoofd moet houden!
• Geef geen beschrijving van je cv in je motivatiebrief. Al deze gegevens staan al in je cv zelf.
• Wees concreet en geef een paar korte voorbeelden. Zo weet de werkgever meteen dat je waar kunt maken wat je belooft.
• Een motivatiebrief is altijd maximaal één A4’tje: elke stap kan in twee à drie zinnen worden omschreven.

Beelden zeggen meer dan woorden: de video-cv
Wil jij écht een onvergetelijke indruk achterlaten, nog voordat de werkgever jou in real life gezien heeft? Maak dan een video-cv, zodat de werkgever het gezicht achter de brief kan zien! Lees hier hoe jij zo’n video-cv maakt en wat je erin kunt vertellen.

Tijd om aan de slag te gaan!
Nu je weet hoe een motivatiebrief eruit moet zien, is het tijd om te beginnen! Lees je goed in over het bedrijf en de functie, en overtuig je toekomstige baas waarom hij of zij jou aan moet nemen! Nog een snelle tip: controleer je brief nog even op typ- en spelfouten voordat je deze verstuurt, of laat iemand anders dat voor je doen. Dan ben je er zeker klaar voor om een geweldige eerste indruk te maken!

Veel succes!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.