Heb je de afgelopen weken zitten twijfelen over je studiekeuze en weet je niet zeker of je de goede keuze hebt gemaakt? Dit gebeurt jaarlijks met veel studenten en het is vooral geen reden voor paniek. Zorg er eerst voor dat je zeker weet dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt en maak geen onverantwoordelijke beslissingen.
Hoe weet ik of ik de verkeerde studiekeuze heb gemaakt?
Als je al een tijdje ontevreden en ongemotiveerd bent, met tegenzin naar de lessen gaat of moeite hebt met het niveau ga je jezelf afvragen of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt. Het antwoord op die vraag is afhankelijk van jouw situatie en varieert voor iedereen. Misschien heb je nu te maken met een zwaar blok of een project die je niet lekker ligt. Dit hoeft niet per se te wijzen naar een verkeerde studiekeuze en kan simpelweg een studiedip zijn. Zo’n 1 van de 4 studenten krijgt te maken met een studiedip. Tijdens deze periode kan je slecht concentreren, heb je moeite met motivatie en spreekt de inhoud van je studie je niet meer aan. Een nieuw project begint dan met veel enthousiasme, gevolgd door steeds minder enthousiasme, waardoor het moeilijker wordt om vol te houden. Hierna beland je in een dip. Het is dan aan jou om te beslissen of je moet doorgaan of of het beter is om te stoppen.
De grote vraag is dan: "Hoe weet ik of het een studiedip is of een verkeerde studiekeuze?" Om er achter te komen wat jouw situatie is, zijn er een aantal vragen die je jezelf kan stellen.
1. Hoelang ben je al ontevreden over je studie?
Een opleiding is vaak vrij breed en heeft verschillende vakken en projecten. Het kan zo zijn
dat een project of vak jou niet lekker ligt, maar het kan ook zo zijn dat geen één vak of
project jou aanspreekt. Ben je tijdelijk ontevreden of ben je al echt een lange tijd
ontevreden? Probeer na te gaan wanneer je begon te twijfelen.
2. Waar twijfel je precies over?
Heb je twijfels over de inhoud van je studie en hoe je dit in de toekomst gaat gebruiken? Of
hebben je twijfels te maken met de sfeer, je klasgenoten of de reistijd? Schrijf je twijfels op
en bedenk waar die vandaan komen.
3. Wat denk je als je denkt aan het behalen van je diploma en het starten van je carrière?
Spreekt het toekomstperspectief van je opleiding je aan? Kijk je er naar uit om je carrière in
die richting te starten? Door jezelf dit te vragen kom je erachter of je een verkeerde
studiekeuze hebt gemaakt of een tijdelijke studiedip ervaart.
4. Wordt mijn studie weer leuk en uitdagend als ik blijf en mezelf doorzet?
Je antwoord op deze vraag zal je helpen met je uiteindelijke keuze. Misschien zijn er wel
vakken, projecten of andere onderdelen die je studie weer leuk en uitdagend zullen
maken.
Naast jezelf deze vragen te stellen is het altijd handig om in gesprek te gaan met je studiebegeleider. Je studiebegeleider heeft ervaring met de loop van de opleiding en kan jou dan dus ook vertellen hoe de aankomende jaren eruit gaan zien. Vanuit hier kan je kijken of het je aanspreekt. Verder is het ook goed om terug te gaan naar het moment dat je voor je opleiding koos. Wat was toen je motivatie en wat sprak je aan? In het kort, het is belangrijk om niet gelijk te stoppen. Bespreek het eerst met je studiebegeleider of vrienden en familie. Zo kom je erachter of je twijfels tijdelijk zijn of niet.
Wat kan ik doen als ik besluit om te stoppen met mijn studie?
Nadat je zeker weet dat je wilt stoppen met je studie zijn er een aantal mogelijkheden voor je. De mogelijkheden zullen hieronder worden gegeven.
Optie 1: Tijdelijk stoppen met je studie
Deze optie is bedoeld voor degene die nog niet zeker is of hij of zij wilt stoppen. Nogmaals, het is belangrijk om dit even met je studiebegeleider te bespreken om te kijken of het mogelijk is om tijdelijk te stoppen voor een kwart of half jaar. In die periode is het slim om te bedenken of je opleiding bij je past. Misschien heb je een andere opleiding gevonden die beter bij je past, of misschien kijk je er echt niet naar uit om weer te studeren. In het laatste geval kan je beter volledig stoppen.
Optie 2: Van studie switchen
Als je zeker weet dat je wilt stoppen kan je ook van studie switchen. Vaak is het zo dat je in het eerste jaar voor februari kan stoppen, en dit zal dan geen effect hebben op je financiële situatie. Je krijgt in sommige gevallen een deel van je collegegeld terug en je kan je studenten OV stopzetten, zonder alles terug te hoeven betalen.
Optie 3: Een tussenjaar nemen
Na een verkeerde studiekeuze wilt niet iedereen gelijk weer studeren. Daarom is een tussenjaar een goede optie. In dit jaar heb je verschillende mogelijkheden. Zo kan je een jaar lang gaan reizen, vrijwilligerswerk doen of gewoon gaan werken in Nederland. Je kan zelfs in het buitenland gaan werken. Op StudentJob hebben we vacatures staan voor landen zoals Spanje, Portugal, Bulgarije en Griekenland. Dit is een goede kans om ervaring op te doen en te reizen.
Food for Thought
Ten eerste moet je bedenken of je je gaat uitschrijven. Wanneer je je niet uitschrijft ontvang je nog steeds studiefinanciering, maar het nadeel is dan wel dat je studieschuld groter wordt. Als je zeker weet dat je niet verder wilt met je opleiding kan je jezelf beter uitschrijven.
Ten tweede raad ik je aan om er niet teveel mee te zitten. Het gebeurt nou eens dat je de verkeerde keuzes maakt, maar dit is doodnormaal. Het is beter dat je er nu achter komt en uiteindelijk vind je iets dat beter bij je past.
Deel dit artikel
Blijf lekker hangen. Lees deze posts.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.
Inschrijven