STUDENTJOB BLOG

winterbanden

Heb je een eigen auto? Als student wil je uiteraard zoveel mogelijk geld besparen en zo veilig mogelijk rijden. Je hoort altijd dat het belangrijk is om zomer- en de winterbanden te hebben. Maar waarom zou je daar veel geld aan uitgeven, als je bovendien weinig plek hebt om de niet gebruikte bandenset op te slaan? 

Geen winterbanden goedkoper?
Je kunt natuurlijk gewoon met je zomerbanden doorrijden in de winter. Dit lijkt misschien voordeliger, maar je kunt er echt door in de problemen raken. En dan bedoelen we niet alleen de bekeuring die je krijgt als je in Duitsland de weg opgaat in de winter. Zomerbanden kunnen bij lage temperaturen namelijk barsten, en hebben minder grip op het gladde wegdek, met alle gevolgen van dien. 

Andere samenstelling en profiel
Zomer- en winterbanden hebben een andere samenstelling van het rubber en een ander profiel. Winterbanden zijn zodanig ontworpen dat ze meer grip op het (gladde) wegdek hebben, terwijl zomerbanden slijtvaster en veiliger zijn bij zomerse omstandigheden: hitte en droog weer. Het is dus veel veiliger om voor de seizoenen te wisselen. Bovendien vergroot je de levensduur van je autobanden en je voorkomt er onnodige kosten mee van reparatie en vervanging. Wil je hier meer over weten en autobanden bestellen, kijk dan eens op auto-onderdelen24.nl.

Wanneer moet je de banden wisselen?
Zomerbanden presteren al optimaal bij een temperatuur van boven de 7 graden, dus zet je deze er het best in maart of april op en je verwisselt ze voor winterbanden voordat het echt koud wordt: in oktober. Tip: combineer de bandenwissel met een onderhoudsbeurt. Zo is je auto klaar voor het seizoen en ben je er zeker van dat je veilig van je kamer naar de campus of je ouderlijk huis rijdt!

All-seasonbanden
Natuurlijk zijn er ook all-seasonbanden. Deze zijn een goed alternatief wanneer de weersomstandigheden geen erge extremen vertonen, zoals meestal in Nederland het geval is. Maar de laatste jaren hebben we behoorlijk warme zomers gehad en de kans op weersextremen lijkt alleen maar groter te worden. Investeren in een aparte set zomer- en winterbanden is echt geen overbodige luxe en het betaalt zichzelf in de loop der tijd terug. Het is dus even een flink bedrag, maar dan kun je ook jaren vooruit.

Waar moet je op letten bij zomerbanden?
Heb je de zomerbanden er al op zitten, dan is het goed om ze af en toe te controleren op bandenspanning en profieldiepte. In Nederland dient de profieldiepte van zomerbanden en all-seasonbanden minstens 1,6 mm te zijn. Bij nieuwe banden is die diepte tussen de 7 en 9,5 mm. Als je autobanden al flink versleten zijn en de profieldiepte minder dan 2,5 mm is, is het raadzaam om ze te vervangen. Ook de bandenspanning dien je goed in de gaten te houden: te lage spanning veroorzaakt slijtage van het rubber, een slechtere grip op het wegdek en meer brandstofverbruik. Door maandelijks de spanning te controleren en eventueel meer lucht toe te voegen, bespaar je dus brandstof en leven je zomerbanden veel langer!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.