STUDENTJOB BLOG

alles over meewerkstages

Ein-de-lijk: je gaat op meewerkstage. Lekker voor een langere tijd even geen tentamens, projecten en colleges. Weg uit de schoolbanken en tijd om de werkvloer op te gaan. Maar ehh, wat houdt een meewerkstage eigenlijk in?

Meewerkstages zijn er in allerlei soorten en maten. Goed, je gaat bij elke stage de praktijk in om werkervaring op te doen, maar dat kan overal net even iets anders betekenen. Zo is een mbo-stage een onderdeel van de beroepspraktijkvorming en vaak echt van belang om de ins en outs van een bepaald vak te leren. Een hbo-meewerkstage, of meeloopstage, richt zich voornamelijk op het in de praktijk brengen van theoretische kennis.

Wat is beroepspraktijkvorming? Wat houdt een hbo-meewerkstage in? En hoe werkt een meewerkstage op wo-niveau? Je leest hieronder alles over meewerkstages op verschillende opleidingsniveaus.

 

Meer lezen over stage lopen?

Wil je meer weten over alles wat komt kijken bij stage lopen? Bekijk dan ook eens ons meest gelezen artikel over alle verschillende soorten stages!

 

Wat is beroepspraktijkvorming?

Als student aan een mbo-opleiding word je hier waarschijnlijk mee doodgegooid: bpv, of ook wel beroepspraktijkvorming. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit het leren van een beroep in de praktijk. Bij al het middelbaar beroepsonderwijs is beroepspraktijkvorming een verplicht onderdeel van de studie. Dit kan door middel van werken en leren (bbl-opleidingen), maar bij alle bol-opleidingen is dit middels een meewerkstage. Vaak zijn er gedurende de studie meerdere meewerkstages en deze kunnen variëren van een paar weken tot een paar maanden.

Bij de meeste mbo-opleidingen kun je via jouw opleiding een stage vinden. Door de jaren heen heeft jouw school contacten opgebouwd met verschillende leerbedrijven en heeft zo verschillende stageplekken beschikbaar. Het is echter ook mogelijk om zelf een stage te zoeken. Let er wel goed op dat je naar erkende leerbedrijven zoekt én dat jouw school op hoogte is van deze mbo-stageplek, want zonder goedkeuring kun je de stage wel op je buik schrijven.

Bij een mbo-stage krijg je altijd begeleiding vanuit het leerbedrijf én vanuit school. Zo krijg je een bpv-begeleider toegewezen (jawel, daar hebben we ‘m weer: bpv) en deze persoon heeft zowel contact met jou als met de praktijkbegeleider. Daarnaast word je op pad gestuurd met een bpv-handboek. Hierin staan ondere andere praktijkopdrachten die je moet uitvoeren, beoordelingsformulieren en handleidingen. En zorg goed voor dit handboek, want om je diploma te halen moet je je beroepspraktijkvorming met minimaal een voldoende afronden.

Ga jij binnenkort een mbo-stage lopen? Hier vind je alles wat je moet weten en kunt verwachten een stage op het mbo.

Wat houdt een hbo-meewerkstage in?

Een meewerkstage op hbo-niveau duurt meestal zo’n 4 tot 6 maanden en vindt plaats in het derde jaar van de opleiding. Nadat je twee jaar aan theoretische kennis hebt opgedaan, is het nu tijd om te laten zien hoe je dat in de praktijk gaat brengen. Dit verschilt natuurlijk wel enigszins per opleiding, want bij een hbo-opleiding als Verloskunde is praktijkervaring zo belangrijk, dat je ook al in het eerste en tweede jaar gaat stage lopen. Bij andere hbo-studies, zoals Bedrijfskunde of Communicatie, is de meewerkstage hét moment om ervaring op te doen in de praktijk.

Op het hbo ga je zelf op zoek naar een stage. Je mag dus zelf bepalen bij welk bedrijf en welke afdeling je gaat stage lopen. De stagebegeleider vanuit school moet deze stage wel goedkeuren, maar zolang je goed kunt onderbouwen waarom deze meewerkstage aansluit bij jouw opleiding, komt dat helemaal goed.

Ook op het hbo krijg je begeleiding vanuit school, maar de stagebegeleider vanuit het stagebedrijf heeft een belangrijkere rol. Hij of zij oordeelt namelijk over jouw functioneren als stagiaire en vult de uiteindelijke stagebeoordeling in. Daarnaast ligt er voor jou ook nog een leuke schoolopdracht op je te wachten. Vaak krijg je namelijk een stageopdracht mee die je tijdens je stage moet uitvoeren én moet je jouw eigen voortgang bijhouden, bijvoorbeeld met een stage-logboek, verschillende doelstellingen of een stageverslag. Of, jawel, alledrie...

Is de meewerkstage die jij gaat lopen een hbo-meewerkstage? Hier lees je alles wat je kunt verwachten van een hbo-meewerkstage, inclusief tips om alles uit je stage te halen.

Hoe werkt een meewerkstage op wo-niveau?

Waar een meewerkstage het belangrijkste onderdeel is van een mbo-opleiding en verplicht is bij een hbo-studie, komt dit bij een universitaire studie zelden voor. Zonde, vinden wij, want een meewerkstage neemt zoveel voordelen met zich mee. Gelukkig zijn er ook steeds meer studenten op de universiteit die dat inzien en op zoek gaan naar een meewerkstage.

De meeste universitaire studies zijn zo ingericht dat je als student het heft in eigen handen hebt. Jij bepaalt welke (extra) vakken je volgt, wanneer je aan je scriptie begint, of je naar het buitenland gaat en dus ook of je gaat stage lopen. Het is dus helemaal aan jou of jij tijdens je studie ruimte maakt voor een meewerkstage. Bij sommige wo-studies loop je hierdoor wel een semester studievertraging op, wat belangrijk kan zijn voor jouw afweging.

Aangezien je er zelf voor kunt kiezen om stage te lopen, kun je ook zelf op zoek naar een mooi stagebedrijf. Stages op wo-niveau zijn echter lastig te vinden, afhankelijk van de studie die je volgt natuurlijk. Als je gaat zoeken naar een leuke stageplaats, kijk dan ook zeker eens bij de vacatures voor hbo-meewerkstages. Het gaat immers om praktijkervaring opdoen, toch? Een kijkje nemen kan in ieder geval geen kwaad.

Studeer jij aan de universiteit en twijfel je of een meewerkstage een goede zet is? Je leest hier alle voor- en nadelen van een een wo-stage.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.