STUDENTJOB BLOG

maatschappelijke stage

De maatschappelijke stage. Bijna iedere scholier krijgt er mee te maken. Maar waar de een al helemaal zijn weg heeft gevonden in het leven van een vrijwilliger, wil de ander het liefst zo snel mogelijk van die maatschappelijke stage af zijn. Uiteindelijk zal ook jij eraan moeten geloven, dus dan kun je maar beter alles eruit halen wat erin zit en op zoek gaan naar maatschappelijke stage waar ook jij wat aan hebt, toch?

 

Ben je op zoek naar een stage?

Bij StudentJob kun je een stageplek vinden in elke sector!

   

 

Maar wat is een maatschappelijke stage? Wat zijn de wettelijke regels bij een maatschappelijke stage? en hoe vind je een leuke maatschappelijke stage? Je leest hieronder alles wat je moet weten over het lopen van een maatschappelijke stage, inclusief voorbeelden voor een maatschappelijk stage.

Wat is een maatschappelijke stage?

Een maatschappelijke stage (ook wel MaS stage genoemd) is in feite vrijwilligerswerk dat is opgenomen als onderdeel van het lesprogramma van de middelbare school. Helaas voor jou krijg je niet betaald voor het werk dat je verricht, maar dat is ook precies de bedoeling. Je gaat aan de slag bij een instelling, organisatie of gemeenschap die een bijdrage levert aan de maatschappij. Dit klinkt misschien iet wat overdreven, maar het is wel waar het bij een maatschappelijke stage het om draait. Dit geeft jou namelijk een kijkje in het werk van een vrijwilliger en laat je op een andere manier kennismaken met de samenleving.

Zit jij op de middelbare school en ben je op zoek naar een stage om kennis te maken met het beroepenveld? Misschien is het dan niet een maatschappelijke stage, maar een snuffelstage wat je zoekt.

Is een maatschappelijke stage verplicht?

Sinds het schooljaar 2014-2015 is het voor middelbare scholen niet meer verplicht om scholieren een maatschappelijke stage te laten volgen. Daarentegen ben jij als scholier wel verplicht om de maatschappelijke stage uit te voeren, als jouw school ervoor kiest om deze op te nemen in het schoolprogramma. Als je niet in staat bent om de maatschappelijke stage te lopen, bijvoorbeeld omdat je ziek bent, of als je al eerder een maatschappelijke stage hebt uitgevoerd, bijvoorbeeld omdat je een leerjaar over doet, kunnen er regelingen worden getroffen. Wat deze regelingen precies zijn, kun je het beste navragen bij jouw middelbare school.

Wat is het doel van een maatschappelijke stage?

Zoals we al zeiden, met een maatschappelijke stage neem je een kijkje in het leven van een vrijwilliger. Of je dat als scholier nu wel of niet belangrijk vindt, het is in ieder geval goed om te weten waarom deze mensen nodig zijn. Sterker nog, zonder vrijwilligers zouden sommige organisaties niet eens bestaan, en dat kunnen ook de organisaties zijn waar jij met veel plezier komt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de sportclub waar je lid van bent? Daar werken ongetwijfeld vrijwilligers om de boel draaiende te houden, net als in je favoriete theater, het verzorgingstehuis waar je oma woont of de kinderboerderij om de hoek. Overal zijn vrijwilligers nodig. En met die maatschappelijke stage kun jij een mooie bijdrage leveren.

Wat heb je aan een maatschappelijke stage?

Je spaarrekening vullen, dat gaat helaas niet lukken met een maatschappelijke stage. Desondanks kan een maatschappelijke stage veel voldoening opleveren. Zo zullen de mensen waarvoor je het werk uitvoert jouw inzet enorm waarderen en is de organisatie blij met een paar extra handen. Maar je kunt meer uit een maatschappelijke stage halen, zeker als je een maatschappelijke stageplek zoekt waar jij enthousiast van wordt. Ga bijvoorbeeld aan de slag in de plaatselijke bibliotheek als je van lezen houdt, of organiseer een sponsorloop voor het zwembad waar je wekelijks komt.

Met een leuke maatschappelijke stage doe je dus niet alleen iets goeds voor de samenleving, je kunt er ook je eigen enthousiasme en ideeën in kwijt. En misschien ontmoet je wel allemaal nieuwe mensen die dezelfde passie hebben als jij, of houd je er een leuk (vrijwillig) baantje aan over. Hoe leuk zou dat zijn? Bovendien doe je met maatschappelijke stage ook wat werkervaring op, wat weer een goede toevoeging is op jouw cv. Al met al heb je uiteindelijk meer aan die maatschappelijke stage dan je denkt, mark my words.

Wettelijke regels bij een maatschappelijke stage

Jouw school mag in principe zelf bepalen hoeveel uur je moet besteden aan de maatschappelijke stage. Zo kan het bijvoorbeeld dat je een maatschappelijke stage van minimaal 30 uur moet lopen. Daarentegen zijn er wel wettelijke regels opgesteld over de maximale werkuren die je per dag mag maken. Dit is afhankelijk van je leeftijd en de periode waarin je de maatschappelijke stage gaat uitvoeren.

Wat zijn de maximale werktijden bij een maatschappelijke stage?

In onderstaande tabel van de Rijksoverheid zijn de maximale werktijden te zien voor iemand van 13, 14 en 15 jaar oud.

Maximum arbeidstijden per: 13 en 14 jaar jaar 15 jaar
Schooldag 2 uur per dag 2 uur per dag
Niet-schooldag 7 uur per dag 8 uur per dag
Vakantiedag 2 uur per dag 2 uur per dag
Schoolweek 12 uur per week 12 uur per week
Vakantieweek 35 uur per week 40 uur per week
Maximum aantal dagen in een schoolweek 5 dagen 5 dagen
Minimum aantal vrije zondagen 5 zondagen per 16 weken 5 zondagen per 16 weken
Maximum aantal vakantieweken per jaar 4 vakantieweken, waarvan maximaal 3 aaneengesloten 6 vakantieweken, waarvan maximaal 4 aaneengesloten

(bron: rijksoverheid.nl)

Let op de kleine lettertjes!
Met bovenstaande tabel zijn we er nog niet, er zijn namelijk nog meer regels omtrent werktijden waar je rekening mee moet houden. Zo mag je als je 13, 14 of 15 jaar oud bent geen maatschappelijke stage lopen op een zondag. Alleen wanneer dit voor het werk vereist is (bijvoorbeeld als je helpt bij een kerkdienst) wordt dit toegestaan. Je moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je ouders moeten toestemming geven;
  • Als je op zondag werkt, heb je de zaterdag daarvoor vrij;
  • Je bent tenminste 5 zondagen vrij in een periode van 16 aaneengesloten weken.

Blijf je naast je maatschappelijke stage ook nog werken bij je bijbaantje? Dan moet je die uren bij de uren van je maatschappelijke stage optellen. Het werkt namelijk als een optelsom en je mag het aantal werk- en rusttijden uit de tabel niet overschrijden.

Welk werk mag je doen tijdens een maatschappelijke stage?

Naast werktijden, zijn er ook richtlijnen voor het soort werk dat je mag doen bij een maatschappelijke stage als je 12, 13, 14 of 15 jaar oud bent:

  • Ben je 12 jaar oud? Dan mag je nog niet aan het werk, maar alleen maatschappelijke stage op de middelbare school zelf lopen, bijvoorbeeld in de leerlingenraad.
  • Ben je 13, 14 of 15 jaar oud? Dan mag je bij een maatschappelijke stage alleen lichte werkzaamheden uitvoeren. Dit houdt in dat je niet met/in de buurt van machines mag werken en geen zware dingen mag tillen, duwen of trekken.

Een overeenkomst voor je maatschappelijke stage

Om ervoor te zorgen dat de richtlijnen van zowel het soort werk als de werktijden tijdens je maatschappelijke stage worden nageleefd, dient jouw middelbare school een overeenkomst te sluiten met de organisatie waarvoor je aan het werk gaat. Hierin staan onder andere afspraken over de werktijden en de taken die jij krijgt toegewezen. Handig voor je school, maar ook voor jou. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat de organisatie van jou verwacht tijdens je maatschappelijke stage.

Hoe vind je een leuke maatschappelijke stage?

Uiteindelijk is het jouw middelbare school die bepaalt of je maatschappelijke stage geschikt is, maar vaak kun je wel zelf op zoek naar een leuke maatschappelijke stage. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je stage echt volledig vrijwillig is en dat je een maatschappelijke bijdrage moet leveren. Een krantenwijk of een baantje als bollenpeller valt hier dus helaas niet onder. Gelukkig zijn er tal van andere opties voor een leuke maatschappelijke stage.

Een maatschappelijke stage zoeken

Een maatschappelijke stage kun je vaak via jouw school regelen. Veel middelbare scholen hebben contacten met bepaalde maatschappelijke organisaties en instellingen, waar jij van kunt profiteren. Vraag eens aan jouw mentor of jouw school al eerder heeft samengewerkt met organisaties voor een maatschappelijke stage en wie weet kun je zo snel aan een leuke stageplek komen.

Daarnaast is het meestal ook mogelijk om zelf op zoek te gaan naar een maatschappelijke stageplek. Het internet is hierbij natuurlijk je beste vriend, maar je kunt het ook wat dichter bij huis zoeken. Vraag bijvoorbeeld eens na of er in jouw familie- of vriendenkring mensen zijn die werken als vrijwilliger. Of ga langs bij jouw muziekvereniging, voetbalclub of basisschool om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Van een buurthuis tot de dierenambulance, er is bij jou in de omgeving van alles mogelijk voor een leuke maatschappelijke stage.

Maatschappelijke stage voorbeelden

Met die maatschappelijke stage moet het hoe dan ook goed komen. Om jou nog even een klein handje te helpen hebben we hier een aantal voorbeelden voor een maatschappelijke stage op een rij gezet. Kun jij nog wat ideeën opdoen voor die perfecte maatschappelijke stage.

maatschappelijke stage

Kunst en cultuur

Voor een maatschappelijke stage binnen de kunst- en cultuursector kun je denken aan organisaties als musea, muziekscholen, theaters, concertgebouwen en noem maar op. Maar voordat je jezelf al helemaal voor de Nachtwacht ziet staan, kijk eerst eens wat dichter bij huis. Misschien worden er bij jou in de buurt creatieve workshops gegeven, is er een buurtvereniging die kleinschalige evenementen organiseert of zijn er toneel- of muziekverenigingen waarvan je niet wist dat ze bestonden. Hieronder wat voorbeelden van lichte werkzaamheden die je tijdens zo’n maatschappelijke stage zou kunnen doen:

  • Rondleidingen geven bij een museum, atelier of expositie;
  • Ontvangen van mensen bij een toneeluitvoering, filmmiddag of evenement;
  • Meewerken aan de organisatie van een open dag of muziekmiddag;
  • Bijdragen aan de promotie van een evenement of uitvoering;
  • Achter de schermen werken aan decor, techniek, geluid, kostuums, make-up.

Zorg

Er zijn tal van zorggerelateerde instellingen die staan te springen om scholieren die een maatschappelijke stage willen volgen. Denk hierbij niet alleen aan de ouderenzorg, maar ook aan de gehandicaptenzorg en de jeugdzorg. Wat je hier zou kunnen bijdragen? Alleen al jouw aanwezigheid doet wonderen. Of je nu pannenkoeken gaat bakken met kinderen op een jeugdzorgcentrum of een bingo organiseert voor ouderen in een verzorgingstehuis, het is allemaal goed. Hieronder nog wat enkele voorbeelden van lichte werkzaamheden die je tijdens zo’n maatschappelijke stage zou kunnen doen:

  • Activiteiten organiseren (en dit kan echt van alles zijn) voor ouderen in een verzorgingstehuis;
  • Koken met/voor de ouderen in een woonzorgcentrum;
  • Meehelpen bij een vakantie, uitje of evenement voor (zieke) kinderen;
  • Bezoek brengen aan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Sport en recreatie

Ook binnen de sport en recreatie kun je verschillende maatschappelijke stages volgen, te beginnen bij jouw eigen sportvereniging. Of je nu aan voetbal, turnen, ijshockey of korfbal doet, jouw sportclub kan vast en zeker hulp gebruiken. Hieronder nog wat enkele voorbeelden van lichte werkzaamheden die je tijdens zo’n maatschappelijke stage zou kunnen doen:
Training geven of meehelpen bij een training;

  • Evenement organiseren, zoals een sportdag, sponsorloop of open dag;
  • Kinderen begeleiden bij een sportkamp, vakantiekamp of kindervakantieweek;
  • Bijdragen aan de ledenwerving/promotie van een sportclub;
  • Meehelpen bij de activiteiten van de scouting of recreatie vereniging.

Onderwijs en educatie

Voor een maatschappelijke stage binnen het onderwijs kun je misschien wel terecht bij je eigen basisschool. Hier is van alles te doen, zoals kinderen begeleiden bij het huiswerk of leraren assisteren tijdens de les. Daarnaast kun je ook denken aan andere vormen van educatie. Hieronder nog enkele voorbeelden van lichte werkzaamheden die je tijdens zo’n maatschappelijke stage zou kunnen doen:

  • Meehelpen bij activiteiten op de buitenschoolse opvang;
  • Organiseren van een speurtocht, techniekles of bezoek aan een museum;
  • Assisteren bij de open dag, schoolmusical of schoolkamp;
  • Computerles geven aan ouderen;
  • Immigranten en vluchtelingen helpen met de Nederlandse taal.

Natuur en dieren

Wil jij je tijdens je maatschappelijke stage graag richten op natuur en milieu? Ook dan kan, bijvoorbeeld bij de dierenbescherming of bij een organisatie voor natuurbehoud. Hieronder nog wat voorbeelden van lichte werkzaamheden die je tijdens zo’n maatschappelijke stage zou kunnen doen:

  • Klusjes doen in het dierenasiel, zoals de honden uitlaten en de verblijven schoonmaken;
  • Meehelpen met de verzorging van dieren op de kinderboerderij;
  • Organiseren van voorlichtingen over milieu en natuurbehoud;
  • Helpen op de paardenmanege;
  • Assisteren bij ritjes van de dierenambulance.

Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden voor een maatschappelijke stage. Van fietslessen geven aan asielzoekers tot kinderen voorlezen in de bibliotheek en van meehelpen in een inloophuis voor dak- en thuislozen tot een fotografie workshop organiseren, het kan allemaal. Ga op zoek naar een maatschappelijke stage waar jij blij van wordt, dan zit die stage op de middelbare school voor je het weet erop!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.