Als je gaat studeren, kun je dit natuurlijk lekker dichtbij huis doen. Elk weekend je was droppen bij je moeder, drankjes doen in je stamkroeg en je vrienden dicht in de buurt. Maar je kunt ook je vleugels spreiden en gaan voor een uniek avontuur: studeren in het buitenland. De wereld is namelijk veel groter dan je denkt en er valt genoeg te ontdekken. Ga jij voor een studie aan de andere kant van de wereld of duik je bij één van onze buurlanden de studieboeken in? Waar je ook naartoe gaat, met een studie in het buitenland ga je in ieder geval een groots avontuur aan. Durf jij het aan?
Waarom studeren in het buitenland?
Een betere vraag is misschien: waarom niet? Studeren in het buitenland heeft namelijk talloze voordelen. Ten eerste is studeren in het buitenland hartstikke goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je maakt kennis met een nieuwe cultuur, leert zelfstandig te leven en je komt uit je comfort zone. Want, zelfs voor de grootste avonturiers is wonen en studeren in het buitenland soms best spannend. Daarnaast staat een buitenlandse studie ook nog eens goed op je cv én heb je altijd een leuk verhaal om te vertellen op feestjes. Wie weet wat voor dingen je gaat beleven tijdens je tijd abroad. Misschien spreek jij straks wel vloeiend Spaans of Frans.
Waar studeren in het buitenland?
Studeren in het buitenland is een heel groot begrip: aan jou de keus wáár deze studie zich gaat plaatsvinden. Zo kun je in veel landen binnen Europa voordelig of zelfs gratis studeren, maar kun je ook voor het gezellige campusleven in Engeland of Amerika gaan. Of wat dacht je van jouw studie combineren met een groot avontuur in Australië of Azië? Weet jij al jarenlang dat je moet en zal studeren aan Harvard of zet je liever meerdere lijntjes uit in andere landen? Het ligt helemaal in jouw handen. Bedenk voor jezelf wat je belangrijk vindt bij studeren in het buitenland, zoals de prijs van een studie, de reputatie van de universiteit of het nachtleven in het land. Het researchproces naar een passende locatie en universiteit voor jouw buitenlandse studie is niet altijd even makkelijk, maar wél heel leuk. Want van het bekijken van alle foto’s begint het al een beetje te kriebelen, en van de lijst met studiekeuzes word je ook al enthousiast. Waar je ook besluit te gaan studeren in het buitenland, één ding staat vast: it’s gonna be one hell of an adventure.
Een master in het buitenland
Lijkt studeren in het buitenland je echt geweldig en heb je nu intense spijt dat je jouw bachelor al in Nederland hebt afgerond? Dan hoef je niet nóg een bachelor te gaan volgen, want je kunt ook gewoon een master doen in het buitenland. In de meeste landen kun je met een hbo- en wo-diploma allerlei masters volgen. Over de hele wereld zijn masters voornamelijk Engelstalig (zelfs in Nederland), dus je hebt talloze opties wat betreft het land waar je naartoe wilt. Ook voor een master in het buitenland geldt: deze ervaring staat onwijs goed op je cv. Bij de meeste werkgevers heb je met buitenlandse ervaring standaard een streepje voor op de andere kandidaten. Daarbij is studeren voor een master in het buitenland ideaal als je uiteindelijk graag wilt emigreren, want tijdens je studie bouw je een netwerk op met contacten die jou op weg kunnen helpen met je carrière. Genoeg redenen dus, om te gaan voor die master in het buitenland.
Een studiebeurs in het buitenland
Jij bent overtuigd- studeren in het buitenland is he-le-maal voor jou. Maarehh… hoe ga je dat eigenlijk betalen? In sommige landen is een studie spotgoedkoop of zelfs gratis (!), terwijl je in andere landen juist weer een klein vermogen kwijt bent. Gelukkig heb je verschillende opties qua studiefinanciering als je gaat studeren in het buitenland. Zo kun je bijvoorbeeld een studiebeurs aanvragen, zoals de Erasmusbeurs: een beurs die speciaal bestemd is voor studenten en stagiaires in het buitenland. Ook kun je in veel gevallen reguliere studiefinanciering aanvragen om te studeren in het buitenland, maar dit hangt af van het land waarin je studeert en de studie die je volgt.
Studeren in het buitenland: doen!
Studeren in het buitenland is een unieke kans die je later in het leven (waarschijnlijk) niet meer zult krijgen. Daarom wil jij die kans na het lezen van deze blog natuurlijk met beide handen aanpakken. Maar er komt best een hoop kijken bij een studie in het buitenland. Want waar hebben ze de beste universiteiten, hoe regel je jouw studiefinanciering en waar ga je eigenlijk wonen? Gelukkig hebben wij op StudentJob verschillende blogs over studeren in het buitenland om jou wegwijs te maken. Dan hoef jij alleen nog maar je koffers te pakken en te gaan voor het avontuur.
Deel dit artikel
Blijf lekker hangen. Lees deze posts.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.
Inschrijven