STUDENTJOB BLOG

stage buitenland

Een stage is een onmisbaar onderdeel van elke Nederlandse studie, maar misschien is een buitenlandse stage wel dé uitdaging voor jou. Want een stage bij een hoofdkantoor in Nederland is voor de meeste mensen prima, maar jij wilt meer van de wereld zien, en dit is daar het perfecte moment voor. Met een buitenlandse stage voldoe je aan jouw stageverplichting, leer je een nieuwe cultuur kennen en doe je enorm waardevolle levenservaring op. Werken bij een tof bedrijf in een tof land, wie wil dat nou niet? Er zijn talloze verschillende buitenlandse stages beschikbaar, dus jouw research begint hier. Want hoe vind je nou eigenlijk een stage in het buitenland? En wat voor buitenlandse stages zijn er beschikbaar? Wat moet je voorbereiden voordat je het vliegtuig instapt en hoe ga je het allemaal financieren? Op al deze vragen geven wij antwoord in deze blogpost. You’re welcome.

Verschillende soorten buitenlandse stages

Laten we beginnen bij het begin, want buitenlandse stages zijn er in alle soorten en maten. Eén makkelijke keuze is op welk niveau jij een stage gaat volgen. Dit niveau moet natuurlijk wel aansluiten op de opleiding die je volgt. Zo kun je in het buitenland stage lopen op mbo niveau, maar zijn er ook allerlei stages in het buitenland voor een hbo opleiding, of zelfs een universitaire opleiding. Ook op welk moment tijdens je opleiding je ervoor kiest om een stage te volgen in het buitenland is een belangrijke keuze. Bij sommige opleidingen kun je namelijk gaan voor een afstudeerstage in het buitenland. Misschien heb je wel echt een goede kans gekregen en kun jij in het buitenland een betaalde stage volgen. Je ziet het al: opties genoeg.

Hoe vind je een buitenlandse stage?

Er zijn verschillende bedrijven die je kunnen helpen met het vinden van een buitenlandse stage, maar een goede plek om te beginnen is bij jouw eigen stagebegeleider. Vertel deze dat je denkt over een buitenlandse stage en wat voor soort stage je graag zou willen doen. De kans is groot dat je stagebegeleider al enige ervaring heeft met studenten die in het buitenland stage willen lopen, dus hij of zij kan jou begeleiden bij het gehele proces. Daarnaast zijn er talloze websites waarop allerlei buitenlandse stages beschikbaar zijn. Je kunt natuurlijk online een kijkje nemen welke buitenlandse stages er allemaal zijn, maar je kunt ook gewoon je stoute schoenen aantrekken en dat ene geweldige bedrijf in New York een mailtje sturen waarmee je ze overtuigt dat jij dé stagiair bent waarvan ze niet eens wisten dat ze die nodig hadden. Want onthoud: nee heb je, ja kun je krijgen.

Studiefinanciering tijdens een stage in het buitenland

Een ander niet geheel onbelangrijk ding waarmee je rekening moet houden tijdens jouw zoektocht naar een buitenlandse stage is hoeveel studiefinanciering je krijgt. Er zijn verschillende manieren om jouw buitenlandse stage te financieren. In de meeste gevallen krijg je van DUO tijdens jouw buitenlandse stage gewoon nog steeds je normale studiefinanciering als je voor een periode naar het buitenland verhuist. Dit is echter alleen het geval als je staat ingeschreven bij een Nederlandse opleiding en hiervoor verplicht een stage moet lopen. Tijdens een buitenlandse stage maak je natuurlijk geen gebruik van je studentenreisproduct, dus hier kun je een ov-vergoeding voor in de plaats krijgen. Ook zijn er een groot aantal beurzen waarvan je gebruik kunt maken als je gaat voor een buitenlandse stage.

Een traineeship in het buitenland

Ben jij al afgestudeerd en is een buitenlandse (onbetaalde) stage voor jou niet echt een optie? Ook dan hoef je je droom om de wereld te ontdekken niet op te geven. Na je studie kun je namelijk gaan voor een traineeship in het buitenland. Een traineeship is een werk- en opleidingsprogramma dat je volgt bij een bedrijf in plaats van een opleidingsinstituut. Met een traineeship werk en leer je dus, net als bij een buitenlandse stage, tegelijk. Het voordeel van een traineeship? Je krijgt gewoon betaald voor je harde werk, én je hoeft er geen student voor te zijn, zoals bij een buitenlandse stage. Ook bestaat er een kans dat het bedrijf na jouw traineeship besluit jou vast in dienst te nemen. Hoe lang een traineeship duurt, verschilt per bedrijf. Zo heb je traineeships van een paar maanden, maar kan het ook zomaar zijn dat je een paar jaar als trainee aan de bak gaat. Er zijn verschillende Nederlandse bedrijven waarbij je jouw traineeship in het buitenland kunt volgen, maar je kunt uiteraard ook rechtstreeks bij een buitenlands bedrijf aan het werk.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.