STUDENTJOB BLOG

werkvisum

Iets waar je rekening mee moet houden als je wilt werken in het buitenland, is het aanvragen van een werkvisum. In sommige landen mag je namelijk maar voor bepaalde tijd verblijven of mag je zonder visum zelfs helemaal niet werken. De exacte regels omtrent een werkvisum verschillen per land. Uitzoeken wat je nou precies nodig hebt en hoe je de juiste documenten aanvraagt, kan dus best ingewikkeld zijn. Gelukkig kun je altijd terecht bij de ambassade voor al jouw vragen omtrent verhuizen naar het buitenland.

In deze blog hebben we een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Zo lees je bijvoorbeeld welk werkvisum je voor Amerika nodig hebt, wat de kosten hiervan zijn, en hoe je deze aanvraagt. Maar ook over allerlei andere landen binnen en buiten Europa hebben wij informatie voor je verzameld. Benieuwd of je een werkvisum nodig hebt voor jouw avontuur in het buitenland? Lees dan snel verder!

Een werkvisum binnen Europa

Ben jij van plan om binnen de Europese Unie te gaan werken? Dat scheelt, want dan hoef je geen werkvisum aan te vragen. Er geldt binnen de EU namelijk een vrij verkeer van geld, goederen en personen. Dit houdt in dat jij vrijwel overal binnen de Europese Unie als Europees Staatsburger gewoon zonder problemen aan het werk kunt.

Voor landen in Europa die geen deel uitmaken van de Europese Unie, dien je wel een werkvisum aan te vragen. Gelukkig is dit over het algemeen een behoorlijk eenvoudig proces. Ga langs bij het consulaat of neem een kijkje op de website om te zien hoe je dit proces kunt doorlopen.

Wil je werken in het Verenigd Koninkrijk? Dan is jouw situatie een beetje ingewikkeld. Voorheen kon je als Nederlandse burger namelijk zonder problemen in Engeland, Schotland of Ierland werken. Maar sinds Brexit is er veel onduidelijkheid omtrent verhuizen naar het VK. Op deze website van de overheid van het VK kun je een aantal vragen invullen om te zien of je een werkvisum of ander soort reisdocument nodig hebt.

Een werkvisum buiten Europa

Voor een baan buiten Europa heb je in de meeste gevallen wel een werkvisum nodig. Soms heb je daarnaast ook nog andere visa nodig, bijvoorbeeld om überhaupt te mogen wonen in het land. Op de website van Nederland Wereldwijd kun je per land bekijken welke documenten je nodig hebt. Hieronder hebben wij een aantal landen voor je uitgelicht.

Een werkvisum voor Australië en Nieuw-Zeeland

In Australië en Nieuw-Zeeland kun je gebruik maken van het Working Holiday visum. Hiermee kun je tot een jaar werken en reizen in Australië of Nieuw-Zeeland. Hiervoor moet je een Nederlands paspoort hebben, tussen de 18 en 30 jaar oud zijn en nog nooit eerder gebruik hebben gemaakt van het Working Holiday visum. Ook moet je kunnen aantonen dat je genoeg geld hebt om jezelf in Australië of Nieuw-Zeeland te onderhouden en ook uiteindelijk terug te kunnen keren naar Nederland. Tot slot moet je voldoen aan een aantal voorwaarden op het gebied van gezondheid en veiligheid, en mag je geen schulden hebben in Australië of Nieuw-Zeeland, of eerder afgewezen zijn voor een visum. Op deze website vind je de exacte regels omtrent het Working Holiday visum in Australië en hier vind je alles over het Working Holiday visum in Nieuw-Zeeland.

Een werkvisum voor Amerika

Amerika is een behoorlijk streng land als het op visa aankomt, en een werkvisum is hierin geen uitzondering. Er zijn allerlei verschillende visa die je kunt aanvragen, zoals:

  • Het H-visum, voor werknemers die op tijdelijke basis in de VS willen werken;
  • Het J-visum, voor studenten en werknemers die gebruik maken van een uitwisselingsprogramma. Denk hierbij aan Au Pairs;
  • Het L-visum, voor werknemers van een bedrijf dat in zowel Nederland als de Verenigde Staten een vestiging heeft. Je moet minstens een jaar bij dit bedrijf in dienst zijn. Het L-visum is maximaal zeven jaar geldig;
  • Het O-visum, voor personen die een buitengewone bekwaamheid beschikken in de kunst, wetenschap, sport, het bedrijfsleven of het onderwijs;

Een werkvisum voor Canada

Ook in Canada kun je gebruikmaken van het Working Holiday visum. Dit geldt voornamelijk voor mensen die niet voor een vaste baan van lange duur in Canada willen werken, maar willen werken en reizen tegelijk. Je kunt met zo’n werkvisum dan ook bij verschillende werkgevers op verschillende plekken aan het werk. Je kunt ook kiezen voor het Employer Specific Work Permit. Met dit werkvisum kun je werken bij een vaste werkgever, voor een vaste tijd en op een vaste locatie.

Een werkvisum voor Zuid-Afrika

Om in Zuid-Afrika te werken, moet je een werkvisum aanvragen. Dit proces kan best ingewikkeld zijn, dus het kan behulpzaam zijn om contact op te nemen met het consulaat in Den Haag. Dit is ook de plek waar je daadwerkelijk het werkvisum aan kunt vragen. Meestal kun je deze vergunning echter alleen aanvragen als je al een baanaanbod op zak hebt. Voor vragen en advies omtrent het werkvisum voor Zuid-Afrika kun je ook contact opnemen met Black Pen, een organisatie die mensen helpt bij het emigreren naar Zuid-Afrika.

Een werkvisum voor China

Om te kunnen werken in China, heb je een Z-visum nodig. Dit visum vraag je aan bij de Chinese ambassade in Nederland. Hierbij heb je wel ondersteuning nodig van jouw werkgever. Ook moet je binnen 30 dagen van jouw aankomst in China een verblijfsvergunning aanvragen, ook wel een Residence Permit genoemd. De regels omtrent een werkvisum zijn in China behoorlijk streng, dus let goed op dat je de juiste documenten aanvraagt.

Het werkvisum aanvragen

Zoals je ziet, is het regelen van de juiste documentatie om te werken in het buitenland niet altijd 1-2-3 gepiept. Moet jij een werkvisum aanvragen? Begin hier dan zo snel mogelijk mee. Voor vragen en problemen kun je altijd terecht bij het consulaat.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.