Google ‘traineeship’ en je komt in een doolhof van verschillende soorten traineeships terecht. Niet zo handig, als je een traineeship probeert te zoeken dat aansluit op jouw profiel. En al helemaal niet als je nog in de oriënterende fase zit. Where to begin? In deze blog creëren we overzicht. Bovendien verwijzen we je door naar specifieke informatie over bepaalde onderwerpen, zodat je tussen alle soorten traineeships het beste traineeship voor jou kunt vinden.
Je hebt onbetaalde en betaalde traineeships. Traineeships in Nederland en internationale traineeships.Traineeships op mbo-, hbo- en wo-niveau. Traineeships bij talloze verschillende organisaties en bedrijven en bovendien in uiteenlopende sectoren. Alle soorten traineeships verschillen bovendien qua aanmeldingsprocedure, duur en toelatingseisen. Begint het je al te duizelen? Lees dan snel verder en bekijk welke soorten traineeships relevant zijn voor jou:
- Werken en leren bij verschillende bedrijven
- Verschillende soorten traineeships in binnen- en buitenland
- Welk soort traineeship na jouw opleiding?
- Een traineeship in de juiste richting
Werken en leren bij verschillende bedrijven
Er zijn allerlei bedrijven die een interne opleiding aanbieden, waarvan een gedeelte uit traineeships bestaat. Dit zijn vaak grote bedrijven en organisaties, die verschillende soorten traineeships aanbieden en per ronde meerdere trainees aannemen. Denk aan een traineeship bij Heineken, KLM of de Rabobank. Traineeships van bekende bedrijven, dus. Op websites met een overzicht van traineeships, zoals TraineeshipPlaza, YoungCapital NEXT en TraineeshipsOverzicht vind je vaak speciale pagina’s voor zulke bedrijven, of kun je daarop filteren. Zo zie je in één oogopslag bij welke bedrijven je aan de slag kunt en welke soorten traineeships zij allemaal aanbieden.
Is het bijvoorbeeld jouw droom om bij een multinational te werken? Dan is het zeker de moeite waard om een traineeship te volgen bij één van de populaire traineeship-aanbieders. Houd er wél rekening mee dat de aanmeldingsprocedures voor dit soort traineeships vaak intensief zijn en veel tijd in beslag nemen. Hoe bekender de organisatie, hoe meer aanmeldingen, hoe beter jij je best moet doen om binnen te komen én te blijven. Ben je ambitieus en über-gemotiveerd? Dan zijn dit soort traineeships perfect voor jou.
Tip: tijdens sommige soorten traineeships ga je niet alleen voor verschillende afdelingen, maar ook voor verschillende bedrijven of merken aan de slag. Wil jij van meerdere bedrijfsculturen proeven als kickstart van je carrière? Zoek dan tussen de verschillende soorten traineeships naar degenen die opdrachten bij meerdere bedrijven aanbieden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij YoungCapital NEXT en het management traineeship van Randstad Groep Nederland. Je komt als trainee dan ook in aanraking met de gekoppelde bedrijven Tempo-Team en Yacht.
Kleine en middelgrote bedrijven
Bedrijven met opleidingsmogelijkheden zijn niet áltijd groot en bekend. Er zijn ook genoeg kleine en middelgrote bedrijven en organisaties die verschillende soorten traineeships aanbieden. Kom jij tot bloei in een hecht team en wil je een organisatie door en door leren kennen als trainee? Dan is een traineeship volgen bij een wat kleinere organisatie perfect voor jou. Hoewel de aanmeldingsprocedures van dit soort traineeships vaak minder intensief zijn, moet je wél wat meer tijd investeren in het zoeken naar traineeships van deze soort. Eerlijk is eerlijk: ze sneeuwen vaak onder door de concurrentie van grote aanbieders.
Heb je al één of meerdere bedrijven voor ogen waar je het liefst een traineeship wilt volgen? Struin dan de websites van deze bedrijven af op zoek naar opleidingsmogelijkheden en neem eventueel contact met ze op om jouw vragen te kunnen stellen. Niet ieder opleidingstraject valt onder de noemer ‘traineeship’, dus vuur je vragen op de contactpersoon af en ontdek welke mogelijkheden er zijn.
Tip: maakt het specifieke bedrijf jou niet zoveel uit, maar zijn er qua inhoud bepaalde soorten traineeships waar jouw hart sneller van gaat kloppen? Google deze traineeships dan en scrol wat verder naar beneden in de zoekresultaten. Na de advertenties en grote traineeship-aanbieders, kom je dan namelijk bij de wat kleinere bedrijven uit. Fijn, voor als je voorkeur daar naar uitgaat.
Verschillende soorten traineeships in binnen- en buitenland
Internationaal carrière maken? Er zijn allerlei soorten traineeships in het buitenland te vinden, wie weet zit er een geschikte voor jou tussen. Het volgen van een traineeship in het buitenland wordt steeds populairder onder starters. Het is dan ook een ideale manier om je horizon te verbreden. Zo leer je niet alleen je draai te vinden in een andere (werk)cultuur, maar leer je ook een andere taal (beter) spreken, lezen en schrijven én bouw je aan een internationaal netwerk.
Welke soorten traineeships je in het buitenland allemaal hebt? Van alles. Zo zijn er Nederlandse bedrijven die hun traineeship (deels) in het buitenland aanbieden, denk aan ING en Achmea, maar kun je ook voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de slag. Je doet in dat geval vaak zo’n twee jaar ervaring op bij een buitenlandse ambassade of een consulaat. Wil je liever een traineeship bij een volledig buitenlandse organisatie volgen? Ook dat is mogelijk. Check de websites van de organisaties en bedrijven die jou aanspreken en ontdek of er trainees uit verschillende landen worden aangenomen. Op de website van de Rijksoverheid vind je een lijst met internationale organisaties die stages en allerlei soorten traineeships aanbieden, denk aan UNICEF, WHO en UNESCO. Bovendien biedt de Europese-Unie ook verschillende soorten traineeships aan, wie weet zit daar iets interessants voor je tussen.
Wil je juist buiten Europa aan de slag? Google of het betreffende land of werelddeel traineeships aanbiedt en ontdek wat er allemaal mogelijk is. Tip: begin ruim op tijd met het regelen van jouw traineeship in het buitenland (zeker buiten de EU), want de organisatie kost simpelweg een hoop tijd.
Welk soort traineeship na jouw opleiding?
Het komt vast niet uit de lucht vallen, als we je vertellen dat de aanbieders van traineeships eisen stellen aan het opleidingsniveau dat je hebt gevolgd. Bovendien is de opleidingsrichting ook vaak van belang. Waarom? Omdat het papiertje dat jij hebt behaald veel zegt over de mate waarin een traineeship aansluit op jouw kennis en vaardigheden. Er zijn tenslotte talloze soorten traineeships én opleidingen te volgen, dus een goede match tussen deze twee is van belang voor het succesvol doorlopen van je traineeship.
Is het nou écht zo belangrijk? Met een flinke dosis motivatie, aanpassings- en doorzettingsvermogen moet dat traineeship op een ander niveau toch ook wel te doen zijn? Ja en nee. Door hard te werken kom je bij de meeste soorten traineeships al een heel eind, maar je mist soms cruciale skills als je een paar stappen overslaat. Bovendien is het van belang dat je op het juiste niveau wordt uitgedaagd. Zo voorkom je dat het programma te moeilijk of te makkelijk is. Je leest het goed: een voor jou te eenvoudig programma kan er juist ook voor zorgen dat je afhaakt. Je bent jong, je brain wilt geprikkeld worden.
Een traineeship zonder vooropleiding
Wil je je toch aanmelden, zonder dat je aan de opleidingsvereisten voldoet? Informeer dan altijd goed bij de betreffende contactpersoon of het soort traineeship waar je op wilt solliciteren geschikt is voor jou. Wie weet heb je de juiste stage of keuzevakken gevolgd of kun je aantonen dat je supersnel leert (bijvoorbeeld via een assessment). Bovendien kun je je voor sommige soorten traineeships sowieso al aanmelden zonder dat een opleiding in de goede richting van belang is.
Wil je meer weten over de verschillende soorten traineeships op wo-, hbo- en mbo-niveau? Check dan de blog over traineeships per opleiding. En bekijk de blog over traineeships zonder vooropleiding wanneer je je niet aan de opleidingseisen voldoet.
Een traineeship in de juiste richting
Dat traineeships er in allerlei soorten en maten zijn, heb je al kunnen lezen in deze blog. Naast de organisatie, het opleidingsniveau en de locatie blijft het leukste aspect over: in welke richting wil jij je traineeship volgen? Je hoeft hiervoor simpelweg je interesse te volgen, wat wil jij graag leren? Waar wil je je verder in ontwikkelen? In welke branche zie jij jezelf aan de slag gaan? Misschien heb je al voor ogen welk soort traineeship je wilt volgen, maar misschien twijfel je nog tussen verschillende richtingen. Wij helpen je een handje op weg.
Sommige soorten traineeships zijn razend populair onder starters. Denk aan het Rijkstraineeship, maar ook aan management traineeships, IT-traineeships, HR-traineeships, traineeships bij de gemeente, data science traineeships, finance traineeships, consultancy traineeships, cybersecurity traineeships, sales traineeships, traineeships in de zorg, (online) marketing traineeships, growth hacking traineeships, traineeships in het onderwijs, traineeships in het sociaal domein, communicatie traineeships, supply chain traineeships en juridische traineeships. Spreekt een van deze soorten traineeships je direct aan? Dan zijn er talloze websites waar je terecht kunt voor informatie, zoals de pagina van YoungCapital NEXT over IT-traineeships.
Valt het soort traineeship waar jij naar zoekt in een hele andere categorie? Geen zorgen, er zijn nog een heleboel andere mogelijkheden en ‘minder populaire’ traineeships beschikbaar. Voordeel: minder aanmeldingen betekent vaak een grotere kans om aangenomen te worden. Check de websites met overzichten van traineeships, zoals Traineeshipsoverzicht en TraineeshipPlaza, om per branche te bekijken welke soorten traineeships er allemaal aangeboden worden. Staat het traject van je dromen er niet tussen? Niet alle (kleine) traineeships worden op dit soort websites getoond, dus Google in dat geval op enkele trefwoorden en bekijk wat je mogelijkheden zijn.
Deel dit artikel
Blijf lekker hangen. Lees deze posts.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.
Inschrijven