Jij hebt je diploma behaald en stapt de weide wereld in: je gaat een traineeship volgen. Er worden eindeloos veel traineeships aangeboden, dus hoe vind je daar nou het perfecte traineeship voor jou tussen? Goed nieuws: je kunt een aantal traineeships alvast afstrepen, namelijk degenen die niet aansluiten op jouw opleidingsniveau. Zo zijn er mbo traineeships, hbo en wo traineeships en soms zelfs traineeships zonder opleiding. In het laatste geval heb je geen specifiek opleidingsniveau nodig, maar zijn er vaak wel andere vereisten waar je aan moet voldoen.
Een traineeship is bedoeld om je uit te dagen, om het beste uit jezelf te halen, om een ontwikkeling door te maken. Het is echter wel de bedoeling dat je (ongeveer) begint bij het punt waar je gebleven bent toen je jouw diploma in ontvangst nam. Wij bekijken het graag zo: je kunt naar de overkant zwemmen, je kunt een brug bouwen, je kunt een tunnel graven, maar je kunt jezelf niet op magische wijze teleporteren naar de overkant van de rivier. En dat is maar goed ook, want ieder opleidingsniveau brengt andere kwaliteiten, competenties en vaardigheden met zich mee.
Een traineeship na het mbo
Heb je een beroepsopleiding gevolgd? Een mbo traineeship is in dat geval ideaal om door te leren in het vakgebied van jouw interesse. Over het algemeen worden er iets minder mbo traineeships aangeboden dan hbo traineeships, maar door goed te zoeken is de kans groot dat je tegen een tof traineeship op mbo-niveau aanloopt. Het ene mbo-diploma is het andere echter niet, zo is een basisberoepsopleiding op niveau 2 anders dan een middenkaderopleiding op niveau 4. Het is daarom slim om te zoeken naar een traject dat aansluit op jouw specifieke opleidingsniveau, bijvoorbeeld een traineeship voor mbo 4.
Zoals het ene niveau het andere niet is, is ook de ene branche de andere niet. Als het om het volgen van een mbo traineeship gaat, zijn sommige branches net wat populairder dan andere. Zo zoeken er veel mensen naar een IT traineeship op mbo-niveau en wordt er ook veel gezocht op traineeships die bij de overheid op mbo-niveau worden aangeboden. Ben je op zoek naar een mbo traineeship in een hele andere branche? Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld in de financiële dienstverlening, de energiesector of in de techniek. Ga simpelweg op zoek naar mbo traineeships in de branche of in het vakgebied van jouw keuze, en ontdek wat je mogelijkheden zijn. Check bijvoorbeeld alle mbo traineeships van YoungCapital NEXT door ‘mbo’ in het filtermenu aan te vinken.
Mbo traineeships vs. BBL- en BOL-opleidingen
Het volgen van een opleiding binnen een bedrijf, dat komt sommige mbo’ers vast bekend voor. Veel mbo-instellingen bieden namelijk BOL- en BBL-opleidingen aan, waarbij je in opleiding gaat bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van de opleidingsvariant ben je in meer of mindere mate aanwezig bij het bedrijf. Is dit niet precies hetzelfde als een mbo traineeship? Het antwoord is simpel: nee. Een traineeship is doorgaans ontwikkeld door het bedrijf dat het traineeship aanbiedt, waardoor het traject sterk gericht is op de betreffende organisatie. Je wordt vaak opgeleid door medewerkers van de organisatie en leert, naast vaardigheden en vakkennis, de verschillende aspecten van de organisatie goed kennen. Bovendien volg je het traject ná het behalen van je mbo-diploma.
BOL- en BBL-opleidingen zijn, anders dan mbo traineeships, officieel erkende opleidingen door de overheid. Deze opleidingen duren daarom vaak een stuk langer dan een mbo traineeship, afhankelijk van de specifieke richting die je kiest. Is een BOL- of BBL-opleiding beter dan een mbo traineeship? Again: no. Jouw keuze hangt volledig af van je studieachtergrond, verwachtingen, interesses, mogelijkheden en ambities. Het is daarom altijd slim om je vragen en twijfels te bespreken met bijvoorbeeld een docent, (loopbaan)begeleider, coach en/of een traineeship contactpersoon. Bovendien is er op het internet eindeloos veel informatie te vinden over opleidingstrajecten: Google is your best friend.
Mbo’ers als bouwstenen van de samenleving
En dan nog even wat: we willen niet klinken als je buurvrouw van 73 vol levensadvies, maar weet dat veel afgestudeerden van het mbo de druk voelen om óók een hbo-opleiding af te ronden. Het is natuurlijk super goed om ambitieus te zijn en als je écht de kriebels voelt om een hbo-opleiding te gaan volgen: go for it. Onthoud echter wel, dat het ene opleidingsniveau niet ‘hoger’ is dan het andere opleidingsniveau, het is alleen anders. Op het mbo leer je andere vaardigheden, theorieën en competenties dan op het hbo. En dat is maar goed ook, want onwijs veel werkgevers staan te springen om talentvolle mbo’ers, oftewel: om vakspecialisten. Het aanbieden van een mbo traineeship is voor deze bedrijven dan ook vaak een manier om vakkundige mbo’ers aan zich te binden. Laat je dus niet gek maken door de prestatiemaatschappij waarin we leven, maar volg je interesses en kwaliteiten. Met een mbo traineeship of een ander leerwerktraject kun jij misschien binnenkort al aan de slag bij de organisatie van je dromen. Winning.
Op zoek naar een hbo traineeship
Heb je een opleiding afgerond in het hoger beroepsonderwijs en ben je nog lang niet uitgeleerd? Bekijk dan de mogelijkheden voor een hbo traineeship eens. Traineeships op hbo-niveau zijn zeer populair, er wordt dan ook vaker naar gezocht dan traineeships op wo- en mbo-niveau. Dat is ook niet zo gek. Als hbo’er volg je tenslotte een beroepsopleiding, maar zit je, afgezien van (verplichte) stages en projectgroepen, vaak vooral heel veel met je neus in de boeken. Je hebt onwijs veel vakinhoudelijke kennis opgedaan tijdens je studie, en nu is het eindelijk tijd om deze kennis in te zetten in de praktijk. Met de start van jouw carrière als hbo trainee, kun je daarna vaak allerlei kanten op.
Net als de mbo traineeships, zijn er hbo traineeships beschikbaar in allerlei verschillende branches. Afhankelijk van jouw opleidingsrichting en interesses, kun je instromen bij diverse hbo traineeships. Heb je bijvoorbeeld al eens een management traineeship na het hbo overwogen? Tijdens zo’n traineeship train je onder andere je communicatieve skills, leiderschapskwaliteiten en het managen van (meerdere) projecten. Niks voor jou? Er zijn nog talloze andere trajecten waar je kunt instromen. Zo is een traineeship in de logistiek na het hbo ook mogelijk, uiteraard afhankelijk van je opleidingsrichting. Na het volgen van een dergelijk traineeship heb je vaak goede doorgroeimogelijkheden bij grote logistieke bedrijven. Een andere populaire branche om een traineeship in te volgen, is de finance. Beschik jij over een goed cijfermatig inzicht en heb je een financiele achtergrond? Dan is een traineeship in de finance na het hbo wellicht perfect voor jou.
Zoals je ziet kun je alle kanten op met een hbo-diploma. Er zijn bovendien ook hbo traineeships waar je kunt instromen als je een mbo-diploma hebt. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige traineeships voor hbo verpleegkundige. Tijdens zo’n traineeship ontwikkel je jezelf in een aantal jaar tot verpleegkundige op hbo-niveau. Uiteraard worden zulke traineeships opgesteld in samenwerking met een door de overheid erkend opleidingsinstituut. Is jouw favoriete branche niet genoemd? Geen zorgen, er worden talloze traineeships aangeboden door het hele land. Google is your best friend, again. Neem daarom de tijd om het internet te doorzoeken en laat je netwerk weten dat je op zoek bent naar een traineeship. De kans is groot dat jij dan binnen no-time een leuk traject hebt gevonden dat bij je past.
Een wo traineeship voor jou
Er verschillende mogelijkheden voor een wo traineeship. Nog meer dan op het hbo, zit je tijdens een wo-opleiding voornamelijk met je neus in de boeken. Best logisch ook, want je volgt tenslotte een wetenschappelijke studie. Dat betekent veel theorie, onderzoek en colleges en daarnaast leer je verschillende academische vaardigheden aan. Voor sommige wo-opleidingen is praktijkonderwijs of het doorlopen van een stageperiode verplicht, maar bij de meeste opleidingen is dat vooral vrijwillig. Het is dan ook niet altijd even makkelijk voor wo’ers om direct aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt. Een wo traineeship biedt voor veel afgestudeerden van het wo daarom uitkomst.
Tijdens zo’n traineeship doe je een hoop werkervaring op, train je belangrijke beroepsvaardigheden en leer je de structuur van een (grote) organisatie kennen. Daarnaast is de kans groot dat je na het succesvol doorlopen van het traject bij de betreffende organisatie kunt doorgroeien, dus het is zeker de moeite waard om een wo traineeship te overwegen. Net als op hbo-niveau, is een management traineeship na het wo zeer populair. Uiteraard kun je nog veel meer richtingen op, afhankelijk van de studie die je hebt gevolgd. Let erop dat je voor het ene traineeship een wo-master afgerond moet hebben, voor het andere wo traineeship volstaat een bachelor. Bovendien staan er ook een hoop traineeships voor hbo- én wo-niveau open, waarbij je in een gemengde groep terechtkomt.
Voor je solliciteert...
Stel: je hebt een fantastisch mbo, hbo of wo traineeship gevonden en je voldoet aan de opleidingseisen, zoals het niveau, de richting en wellicht specifieke vakken die je gevolgd moet hebben. De kans is in dat geval groot dat je aan het juiste profiel voldoet om te kunnen solliciteren. Lees de vacature voor het betreffende traineeship echter wel altijd goed door, want het kan zo zijn dat er nog aanvullende eisen worden gesteld.
Zo stellen sommige bedrijven een leeftijdsgrens om aan de slag te kunnen als trainee, en wordt er soms ook van je verwacht dat je niet al te lang geleden bent afgestudeerd, bijvoorbeeld maximaal twee jaar geleden. Het is tenslotte de bedoeling dat je met weinig werkervaring begint aan een traineeship en tijdens het traject klaargestoomd wordt om als werknemer aan de slag te kunnen.
Voldoe je grotendeels aan de gestelde eisen, maar niet helemaal? Het is in dat geval slim om de contactpersoon van het traineeship even te bellen of mailen, de situatie uit te leggen en te vragen naar de mogelijkheden. Wie niet waagt, wie niet wint, toch? Voldoe je aan het volledige profiel dat wordt gevraagd, dan is er geen vuiltje aan de lucht en kun je direct beginnen met aan jouw traineeship motivatiebrief.
Meer info over traineeships? Check dan ook de blogs over de populairste branches om een traineeship in te volgen, de beste traineeships van Nederland en de voor- en nadelen van een traineeship.
Deel dit artikel
Blijf lekker hangen. Lees deze posts.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.
Inschrijven