STUDENTJOB BLOG

studentencorps

We kennen het allemaal wel van naam: het studentencorps. Of het nou van het nieuws is, waar zo nu en dan gerapporteerd wordt over bijvoorbeeld ontgroeningen die uit de hand zijn gelopen, of van de roemruchte verhalen over corpsballen die meer drinken dan welke student dan ook, om het studentencorps kun je niet heen. Berucht, zeker, maar dit betekent zeker niet dat iedere student voor deze studentenvereniging zou kiezen. You love it or you hate it. Daarom vonden wij het op StudentJob eens tijd om te beschrijven wat het inhoudt om lid te worden van een studentencorps. Kun jij daarna eenvoudig bepalen of het helemaal jouw ding is, of absoluut niet!

Ben jij een echt corpslid?

Is jouw Gooische-R er niet meer uit te slaan, had je eerder een hockeystick in je handen dan dat je kon lopen en is het Polo-paardje niet meer van jouw hemden weg te denken? Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat het studentencorps als studentenvereniging de perfecte match is voor jou. Pas jij niet in dit plaatje? Dat hoeft niks te zeggen. Het studentencorps staat voor elke soort student open. Zolang jij je helemaal wilt onderdompelen in het studentenleven, kan het een geschikte optie zijn voor jou.

Het corps (uitgesproken als ‘koor’, maar verreweg van een zangkoor) is de oudste (traditionele) studentenvereniging van Nederland. En er hangt een zekere mystiek en grandeur rondom het studentencorps. En dat is niet zo gek, want deze deftige studentenverenigingen zijn er ook al een hele tijd: het oudste studentencorps, het Groningse Vindicat, werd al in 1815 opgericht. Naast Vindicat zijn Minerva (Leiden), USC/UVSV (Utrecht), ASC/AVSV (Amsterdam), RSC/RVSV (Rotterdam), DSC/DVSV (Delft) en W.S.V. Ceres (Wageningen) erkend als de officiële Corpora.

De ontgroening

Wil jij lid worden van een spraakmakend studentencorps? Dan staat je eerst een ontgroening te wachten. De ontgroening bij een studentencorps houdt in dat je met alle eerstejaars (feuten) als het ware ‘op kamp gaat´. Samen zullen jullie terechtkomen op een onbekend terrein (waarschijnlijk ergens in de natuur), waar jullie meerdere beproevingen ondergaan. Je wordt ontzettend vroeg je bed uitgetimmerd, krijgt alleen maar smerig eten en moet de meest bizarre en nare opdrachten uitvoeren.

Waar is dit allemaal goed voor? Als jij hier met je kameraden/kameradinnen doorheen weet te komen, heb je jouw plek op het studentencorps écht verdiend en is er een vuur in jou ontbrand, waardoor je niks liever wil dan met al deze mensen een te gekke tijd beleven op de sociëteit. Nothing good comes for free, zeggen ze wel eens, toch?

De jaarclub: let the party begin

Heb je de ontgroening overleefd, dan kan het verenigingsleven beginnen. Hoe? Door een jaarclub te vormen, misschien wel het belangrijkste onderdeel van het studentencorps. De jaarclub is een groep studenten (meestal tussen de 10 en de 20) die elkaar als het ware hebben uitgekozen om de vijf jaar dat ze lid zijn samen door te brengen. En je ziet het al aankomen: zo’n jaarclub vorming is niet niks. Iedereen wil natuurlijk wel in ‘clubje 1’ terechtkomen. Dus dat is veel gelobby, inlikken, huilen, buitensluiten, ruzies én uiteindelijk intens geluk als het eenmaal allemaal rond is.

Jaarclub gevormd en jaarclub naam uitgekozen? Dan kan het feest beginnen. Bij het studentencorps is van alles te doen. Van borrelavonden en studenten lustrums tot commissies en muziek- en toneelgroepen, jij kunt je ei er zeker kwijt. Is dit jou allemaal te veel beschaving? Geen zorgen, de meeste leden van het studentencorps houden wel van een drankje en een avondje ouderwets flirten op z’n tijd. Het studentencorps staat dan ook niet voor niets bekend om de beste feesten en lustra. Als jij als student lid wordt ga je daar in ieder geval geen tekort aan hebben!

Op zoek naar een studenten bijbaan?

Leven als student is veel meer dan studeren alleen. Denk aan: nieuwe kleren voor een feestje,reizen en borrelen met het studentencorp. Schrijf je in en vind een baan binnen no time.

   

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.