STUDENTJOB BLOG

studentenkamer

Ga jij voor het eerst op kamers wonen? Dan is jouw eerste prioriteit het vinden van een studentenkamer. En dat is nog geen makkie, want elk jaar is er in (vooral de grote) studentensteden weer een tekort aan studentenkamers. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jouw kansen te vergroten. Ben je benieuwd welke dingen dat zijn? Lees dan de blog hieronder!

Wat is jouw budget?

First things first, als jij op kamers wilt gaan wonen moet je allereerst weten wat je te besteden hebt, want die studentenkamer is natuurlijk niet gratis. Het is dus handig om even alles op een rijtje te zetten en de balans op te maken.

Misschien heb je wat spaargeld. Dat kan erg handig zijn voor de beginfase. En hoe zit het met je ouders, willen die een financiële bijdrage leveren aan het op kamers wonen? Verder heb je misschien een baantje of ga je er een zoeken. En dan is er gelukkig ook nog de overheid die je ondersteunt tijdens je studie. Via DUO kan je een studiefinanciering krijgen en een ov-jaarkaart. Dus vergeet deze vooral niet op tijd aan te vragen, scheelt een hoop!

Helaas zijn er uiteraard ook behoorlijk wat kosten als je op kamers gaat wonen. Denk aan collegegeld en boeken, je dagelijkse lasten zoals eten en drinken, een studentenverzekering (als je daarvoor kiest) en misschien betaal je nog voor het lidmaatschap van je studentenvereniging. Tel al deze kosten even bij elkaar op en trek dit van je te besteden bedrag af, dan weet je hoeveel je ongeveer overhoudt voor een studentenkamer!

Een studentenkamer zoeken?

Oké, je budget staat vast en nu ga je dus echt beginnen aan jouw zoektocht naar een studentenkamer. Hoe ga je dat aanpakken?

Als eerste moet je bepalen in wat voor soort studentenkamer je op kamers wilt wonen. Wil je op jezelf wonen in bijvoorbeeld een studio of juist met veel andere studenten in een druk studentenhuis? En waar wil je wonen? In het centrum van de stad of juist dicht bij de faculteit waar jij colleges gaat volgen? Je zult merken dat je uiteindelijk vooral niet te kieskeurig kunt zijn als je op kamers gaat wonen, maar het is toch goed om eerst een beeld te schetsen van jouw wensen.

Meld je aan voor studentenkamer platforms

Weet je voor wat voor soort studentenkamer jij gaat? Dan is het vervolgens belangrijk dat jij je aanmeldt voor het woningnet van de stad waarin je gaat studeren en je inschrijft op de bekendste studentenkamer platforms. Voorbeelden hiervan zijn SSH en kamernet. Hierbij geldt: hoe eerder, hoe beter. Er zijn duizenden andere studenten die op dit idee komen, dus wees er vroeg bij. Bij veel woningcorporaties en platforms kun je je bijvoorbeeld al inschrijven vanaf je 16e. Doe het dus vooral ver voordat je op kamers gaat wonen.

Naast het inschrijven bij een woningcorporatie is het goed om lid te worden van Facebook groepen voor studentenkamers. Elke studentenstad heeft zo’n pagina. Veel studentenhuizen plaatsen hier een berichtje als ze op zoek zijn naar nieuwe huisgenoten, dus dat zijn weer kansen voor jou!

Een studentenkamer via jouw netwerk

Eigenlijk is de snelste en beste manier om een studentenkamer te vinden vaak het nagaan of je iemand kent die je aan een kamer kan helpen. Je vriendennetwerk kan echt het verschil maken. Dus vraag rond, post een oproep op social media en houd in de gaten of er kamers vrijkomen. Via mensen die je kent kom je veel sneller binnen en krijg je vaak voorrang op de andere 20 studenten die gemiddeld bij een hospiteeravond komen opdagen en op kamers willen gaan wonen!
Ben jij van plan lid te worden van een studentenvereniging? Dan kan het zomaar eens zijn dat jij de zware zoektocht helemaal kunt overslaan. Sommige studentenverenigingen (waaronder bijvoorbeeld het studentencorps) beschikken zelf over een grote hoeveelheid studentenhuizen. Door lid te worden maak je automatisch een grote kans dat je in een van deze huizen op kamers kunt wonen. Zou ideaal zijn, toch?

Een antikraak studentenkamer

Als laatste willen we nog aandacht besteden aan de volgende mogelijkheid: gaan voor een antikraak studentenkamer. In studentensteden zijn er altijd gebouwen waar antikraak woningen worden aangeboden. Op deze manier vergroot je jouw kansen op het vinden van een studentenkamer en vaak zijn de prijzen ook nog eens erg voordelig. Nadeel is wel dat je weinig zekerheid hebt en het risico loopt dat je het pand moet verlaten. Maar er zijn veel studenten die lange tijd antikraak wonen, dus wie weet kan jij er ook je voordeel mee doen!

Je ziet het, ondanks dat het vaak moeilijk is om aan een studentenkamer te komen, zijn er genoeg manieren die jouw kans op succes vergroten. Hopelijk vind je door deze stappen te volgen snel de studentenkamer die je verdient!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.