1. Via bekenden, via het eigen netwerk, via via
Netwerken is een zeer goede manier om je kansen op het vinden van een nieuwe baan te vergroten. Vraag je collega bijvoorbeeld om een kopje koffie. Zo krijg je een idee van het bedrijf waar hij voor werkt. Laat iedereen die je kent (zowel online als offline) weten dat je op zoek bent naar een baan en vertel wat je zoekt. Des te sneller zal iemand jou ergens aanbevelen. Je kunt een kort cv of samenvatting van jouw belangrijkste vaardigheden en capaciteiten maken om zo contacten te e-mailen, zodat ze weten wat je kunt doen en wat je wilt. Misschien komt er binnenkort een vacature vrij, dan zou het goed kunnen dat deze persoon jou benadert.
2. Via vacaturesites
Bijna iedereen weet dat je op internet een groot aantal vacaturesites kunt vinden. Je kunt jouw cv eenvoudig uploaden naar een vacaturesite. Het is voor werkgevers een aantrekkelijke manier om kandidaten te zoeken, het is relatief eenvoudig en heeft een hoge dekkingsgraad. Een voorbeeld van een website die vacatures van verschillende vacaturesites verzamelt, is Indeed.nl. Bij al deze vacatures kun je je zoekcriteria invullen en krijg je informatie over vacatures die aan die criteria voldoen. Bijvoorbeeld "vacature Eindhoven".
Een nadeel is dat het de meest voorkomende vorm van zoeken naar werk is die door veel mensen wordt gebruikt, dus de kans op succes is automatisch erg laag vanwege de enorme concurrentie. Het voordeel is dat je kunt kiezen of je jezelf anoniem wilt registreren of niet. Ontdek zelf welke platformen voor jou interessant zijn en of de bedrijven waarin jij geïnteresseerd bent daar actief zijn. Op deze pagina's kun je zien welke bedrijven actief zijn omdat ze een bedrijfspagina hebben.
3. Via open sollicitaties
Maak een lijst van organisaties of bedrijven die jou interesseren en stuur ze een korte brief waarin je uitlegt naar welke functie je zoekt en wat je daarvoor meebrengt. Open sollicitaties werken het beste na een gesprek met iemand die voor het bedrijf of de organisatie in kwestie werkt. Kijk bijvoorbeeld eerst of je iemand kent die daar werkt, of neem contact op met een HR-medewerker van het bedrijf en vraag of die er voor openstaat.
4. Via werving- en selectiebureaus
Deze bureaus werven en selecteren op vacatures in organisaties en ondernemingen. Zij zijn gespecialiseerd in het matchen van werkgevers en werknemers en kunnen je helpen bij jouw volgende zoektocht. Deze bedrijven hebben meer ervaring en een breder netwerk om je te helpen bij het vinden van een baan. Zoek de relevante bureaus en zorg ervoor dat jouw gegevens daar worden ingevuld.
5. Via uitzendbureaus
Afhankelijk van het soort werk dat je wilt, is het verstandig om je in te schrijven bij de uitzendbureaus. De uitzendperiode wordt door bedrijven vaak als proefperiode gebruikt. Daarnaar bieden vaak werk op contractbasis en zelfs vaste banen. Schrijf je in bij een aantal bureaus. Je kan jezelf eenvoudig online inschrijven, je hoeft hiervoor niet meer naar kantoor. Ook kan je vragen hoe vaak er vacatures zijn in jouw regio. Als die er niet of nauwelijks zijn, kun je je afvragen of het zinvol is je in te schrijven. Hetzelfde geldt voor het inschrijven bij gespecialiseerde bureaus.
Deel dit artikel
Blijf lekker hangen. Lees deze posts.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.
Inschrijven