STUDENTJOB BLOG

 

Afval scheiden op de werkvloer is meer dan een milieuvriendelijke daad; het is een stap richting een duurzamere toekomst. Het draagt bij aan een positief bedrijfsimago en toont aan dat jouw bedrijf geeft om het milieu. Maar hoe begin je? En hoe zorg je ervoor dat iedereen meedoet? Laten we deze vragen beantwoorden met drie praktische tips.

De voordelen van afval scheiden op de werkvloer

De belangrijkste voordelen van bedrijfsafval scheiden op de werkvloer hebben we hieronder op een rij gezet:

Milieuvriendelijke voordelen

Het meest voor de hand liggende voordeel van afval scheiden is de positieve impact op het milieu. Door het scheiden van afval kunnen we recyclen en hergebruiken, wat leidt tot minder afval op stortplaatsen en minder vervuiling. Bovendien helpt het bij het besparen van natuurlijke hulpbronnen.

Bedrijfskosten verlagen

Afval scheiden kan ook financiële voordelen hebben. Gerecycled materiaal kan goedkoper zijn om te verwerken dan nieuw materiaal, en sommige bedrijven bieden zelfs beloningen voor het recyclen. Daarnaast kunnen de kosten voor afvalverwerking dalen als het totale afvalvolume vermindert.

Verhoogde werknemersbetrokkenheid

Wanneer medewerkers betrokken worden bij milieuvriendelijke initiatieven, voelen ze zich vaak meer verbonden met het bedrijf. Dit verhoogt de moraal en kan leiden tot een productievere werkplek.

Verschillende soorten afval

Het scheiden van afval begint met het begrijpen van de verschillende soorten afval die je kunt tegenkomen op de werkvloer:

 

  • Papier en karton. Dit omvat alles van oude documenten tot verpakkingen. Papier kan vaak meerdere keren worden gerecycled, waardoor het een belangrijk materiaal is om apart te houden.

  • Plastic en metaal. Plastic flessen, verpakkingen en metalen blikjes kunnen vaak worden gerecycled en opnieuw worden gebruikt. Het is essentieel om deze apart te houden om verontreiniging te voorkomen.

  • Organisch afval. Restjes van lunches en andere biologische materialen kunnen worden gecomposteerd, wat niet alleen het afval vermindert maar ook waardevolle compost oplevert.

  • Restafval. Dit is het afval dat niet in de andere categorieën past. Het is belangrijk om dit tot een minimum te beperken.

Tip 1: Creëer een duidelijk beleid

Het opstellen van een duidelijk beleid is cruciaal. Zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de richtlijnen voor afvalscheiding. Dit kan via e-mails, posters en teamvergaderingen.

Tip 2: Plaats afvalbakken strategisch

Zorg ervoor dat afvalbakken gemakkelijk toegankelijk zijn voor alle medewerkers. Dit verhoogt de kans dat ze hun afval correct scheiden. Plaats bakken op strategische locaties zoals naast printers (voor papier), in de keuken (voor organisch afval) en bij de ingangen (voor plastic en metaal). Een rolcontainer huren voor elke afvalstroom binnen je bedrijf is een slimme keuze. Het voordeel van rolcontainers is dat je deze gemakkelijk kunt verplaatsen.

Tip 3: Bewustwording creëren

Het geven van trainingen kan helpen om medewerkers bewust te maken van het belang van afvalscheiding. Nodig experts uit om te praten over de milieuvoordelen en de juiste methoden. Gebruik posters, stickers en andere visuele herinneringen om medewerkers te helpen herinneren welk afval waar thuishoort. Dit kan naast de afvalbakken worden geplaatst voor extra duidelijkheid.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.