Het vinden van een stage is niet altijd makkelijk. Meteen borrelen er tal van vragen op: welk soort bedrijf past bij jouw opleiding en ambities? Blijf je in Nederland of wil je internationale ervaring opdoen? Wil je een werkstage of een onderzoeksstage? En als je een bedrijf gevonden hebt, voldoet dit dan aan de eisen van je onderwijsinstelling? Zo veel vragen, zo weinig tijd… Voel je de paniek toeslaan? Relax, want wij hebben de belangrijkste vragen, mét antwoorden, voor jou op een rijtje gezet!
‘Waar moet mijn stage aan voldoen?’
Laten we beginnen bij het begin: je opleiding. Of je nu commerciële economie, HRM, psychologie, webdesign of podiumtechniek studeert, iedere opleiding stelt andere eisen aan een stage. Welke competenties en vaardigheden wil jouw stagebegeleider dat je opsteekt? Hoe lang moet je stage lopen?
Plan een gesprek in met de verantwoordelijke binnen jouw onderwijsinstelling. Het is goed mogelijk dat deze persoon banden heeft met bedrijven waar eerder studenten van jouw opleiding stage hebben gelopen. Mochten deze bedrijven je niet aanspreken, dan kan jouw begeleider je vertellen wat de randvoorwaarden voor jouw stage zijn.
‘Wat wil ik leren?’
Nu je weet aan welke eisen jouw stage moet voldoen, is het tijd om erachter te komen welke vaardigheden je zou willen ontwikkelen. Volg je een theoretische opleiding en gaat het jou om de praktijkervaring? Of wil je bijvoorbeeld het liefst een andere taal leren spreken?
Denk terug aan de vakken die je het afgelopen jaar hebt gevolgd, en die jou het meest motiveerden. Of kijk juist verder in de toekomst: welke kant wil je later op met deze studie? Neem nog eens het lijstje met toekomstperspectieven door, dat je aan het begin van je studie ontving. Kopieer hier de functieomschrijvingen of trefwoorden uit en plak ze samen met het woord ‘bedrijven’ in Google. Grote kans dat je op lijstjes stuit waar naar bedrijven wordt verwezen. Ga naar hun websites, kijk wat ze doen, wat ze maken, welke diensten ze aanbieden en leg dit weer naast de te behalen competenties, je interesses, enzovoort.
‘Welk type bedrijf past bij mij?’
Als je al een idee hebt van jouw ideale carrièrepad, is dat waarschijnlijk makkelijk te bepalen. Wil je na je studie bijvoorbeeld graag aan de slag in de marketingbranche, dan is een werkstage bij een creatief bedrijf of op een marketing- of communicatieafdeling natuurlijk een inkoppertje. Wil je het liefst werkervaring opdoen bij een multinational om een mooie naam op je cv te kunnen zetten? Ook dat maakt het zoekproces simpeler. Tip: bij een start-up krijg je als stagiair vaak meer verantwoordelijkheden dan bij een multinational.
‘Hoe vind ik mijn toekomstige stagebedrijf?’
Nu je weet waar je naar op zoek bent, en naar welk type bedrijf, kun je gericht gaan zoeken. Om een steuntje in de rug te geven: kijk eens op social media!
Als je een account hebt, neem dan bijvoorbeeld een kijkje op je Facebook en/of LinkedIn (heb je nog geen account? Zeker een aanrader)! Als je door de tijdlijn heen scrolt, zie je tal van nieuwsberichten van bedrijven of van je eigen contactpersonen. Spreekt een bedrijf je aan? Vraag dan je contactpersoon wie jij voor een stage zou kunnen benaderen.
‘Hoe vinden bedrijven mij?’
Het is handig om zelf een berichtje te plaatsen op LinkedIn, waarin je aangeeft dat je op zoek bent naar een stage. Vermeld kort, maar duidelijk wat voor stage je zoekt, en waarom jij de beste stagiair bent. Let natuurlijk wel op met uitwisseling van privégegevens!
‘Zijn er ook speciale websites voor stages?’
Zeker. Tegenwoordig zijn er mogelijkheden om stages te vinden op websites die hier speciaal voor zijn ingericht; snel én overzichtelijk, waarbij de voorgaande stappen je kunnen helpen bij het kiezen van tref- en zoekwoorden.
Op Stage.nl en Stageplaza.nl kun je bijvoorbeeld stages vinden door heel Nederland en daarbuiten. Deze hebben momenteel al een ruim aanbod van verschillende functies waarin je stage kunt lopen!
Ook online vacaturebanken kunnen je leiden naar interessante bedrijven en bieden de mogelijkheid om stages te selecteren.
Begin op tijd!
Het vinden van een stage kost tijd. Je moet op zoek gaan, goedkeuring krijgen, contacten leggen, op gesprek(ken) komen, en wederzijdse voorwaarden en andere formele zaken regelen. Begin dus op tijd!
Veel succes!
Deel dit artikel
Blijf lekker hangen. Lees deze posts.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.
Inschrijven