STUDENTJOB BLOG

hbo afstudeerstage

Je bent er bíjna! Je hebt de eerste jaren van je studie overleefd, misschien heb je zelfs al een meewerkstage achter de rug en nu is het tijd voor een hbo-afstudeerstage. Nog heel even en je bent klaar om wijde wereld in de trekken. Voor jou kan het in ieder geval niet snel genoeg beginnen. Bye bye studieboeken en hallo carrière. Maar eerst nog even die hbo-afstudeerstage knallen. Hoe? Hieronder lees je alles wat je moet weten, inclusief tips en tricks om ook deze periode succesvol af te ronden.

Weten wat een afstudeerstage precies inhoudt? Je leest het hier.

De voorbereiding op je hbo-afstudeerstage

Een goed begin is het halve werk. Zélfs als je je eerste stagedag nog niet eens hebt gehad of nog geen letter op papier hebt gezet. Het begint allemaal bij het kiezen van een leuke afstudeerstage en de bijbehorende afstudeeropdracht (also known as afstudeeronderzoek of scriptie). Een hbo-afstudeerstage zoeken is al een hele klus op zich, maar het is niet perse slim om de eerste de beste kans met beide handen aan te grijpen. Denk goed na over wat jij interessant en belangrijk vindt, dan wordt die hbo-afstudeerstage een heel stuk makkelijker.

Tip 1: kies een leuk stagebedrijf

Een open deur, natuurlijk. Niemand wilt een hbo-afstudeerstage bij een niet-leuk stagebedrijf. Wel is het goed om hier even over na te denken. Want wat is voor jou dan wél leuk? Is het een bepaalde branche, een werksfeer of de grootte van het bedrijf? Denk erover na, schrijf het op, knip het uit, hang het boven je bed en zorg ervoor dat je met je hbo-afstudeerstage terechtkomt bij een organisatie waar jij je thuis voelt.

Tip 2: denk van te voren na over je afstudeeropdracht

Een juridische afstudeeropdracht op het hbo ziet er natuurlijk heel anders uit dan een hbo afstudeerstage voor commerciële economie. Daarentegen ben je bij beide studies vrij om zelf een afstudeerstage en een afstudeeropdracht te zoeken. En dat geldt voor de meeste hbo-studies. Hierbij heb je 2 opties:

  • Optie 1: je solliciteert bij een organisatie die al een vraagstuk klaar heeft liggen, en gaat daarmee aan de slag;
  • Optie 2: je solliciteert bij een organisatie die wel graag een stagiair(e) wil aannemen, maar (nog) niet heeft nagedacht over een onderzoeksopdracht.

Optie 1 is natuurlijk ideaal. Je komt aanwandelen, het bedrijf weet precies wat ze onderzocht willen hebben en jij gaat daarmee aan de slag. Piece of cake. Al kun je natuurlijk ook bij zo’n hbo-afstudeerstage tegen dingen aanlopen. Misschien blijkt het ‘probleem’ toch heel ergens anders liggen dan het bedrijf zelf dacht, bijvoorbeeld. Of is het onderzoek niet groot genoeg voor een hbo-afstudeerstage, waardoor het als niet hbo-waardig kan worden beschouwd. Het is in dit geval dus goed om de afstudeeropdracht tot in de puntjes door te nemen.

Optie 2 is misschien wat lastiger om mee te beginnen, maar beslist niet minder leuk. Tijdens zo’n hbo-afstudeerstage kun je namelijk zelf een vraagstuk opsporen, onderzoeken en een oplossing aandragen. Bedenk wel dat jouw afstudeeropdracht echt van waarde moet zijn voor het bedrijf, en dat je het niet ‘even naast je werkzaamheden’ doet. Als de organisatie niet geïnteresseerd is in een onderzoek, is dit misschien niet de beste hbo-afstudeerstage die je kunt kiezen.

Tip 3: overweeg of je wel of niet actief wilt meewerken

Bij sommige hbo-opleidingen is het aan jou om te beslissen of je tijdens je hbo-afstudeerstage meewerkt bij het bedrijf of alleen je scriptie schrijft voor het bedrijf. Het klinkt natuurlijk heel verleidelijk om alleen je scriptie te schrijven, zeker als je snel dat diploma binnen wilt slepen. Je besteedt geen tijd aan werkzaamheden, je kunt je volledig focussen op je afstudeeronderzoek en na 5 maanden sharp sta jij champagne te poppen. Ideaal, toch?

Helaas voor jou is dit niet altijd de happy ending die hieruit voortkomt. Het kan natuurlijk wel, maar het hangt een beetje af van de afstudeeropdracht. Door tijdens jouw hbo-afstudeerstage geen werkzaamheden uit te voeren bij het bedrijf, krijg je misschien niet alles mee. Zo weet je niet hoe bepaalde systemen werken of hoe er onderling wordt samengewerkt. Dit kan natuurlijk van belang zijn voor jouw afstudeeronderzoek. Daarnaast kun je door mee te werken tijdens jouw hbo-afstudeerstage laten zien wat jij in huis hebt. Eenmaal je diploma op zak valt hier misschien wel een leuke startersfunctie uit te halen.

Tip 4: maak duidelijke afspraken

Zodra je een leuke hbo-afstudeerstage hebt gevonden, volgt er ongetwijfeld een stageovereenkomst. Hierin leg je zaken vast als de stagevergoeding en de duur van de stage, maar ook hoeveel uur je gaat meewerken, welke dagen je bij het bedrijf aanwezig bent en hoeveel tijd je voor je afstudeeropdracht nodig hebt. Ben je het niet helemaal eens met de verhouding tussen werk en scriptie? Geef dit dan vooral aan, nu het nog kan. Better safe than sorry, nietwaar?

Tijdens je hbo-afstudeerstage

En dan gaat het echte werk beginnen: je scriptie schrijven. Zoals je vast al van vele anderen hebt gehoord, is dat nogal een opgave. Heb je eindelijk dat theoretisch kader rond, moet je weer terug naar de doelstelling. Denk je te kunnen beginnen met het uitvoeren van je onderzoek, zijn de deelvragen toch niet helemaal optimaal geformuleerd. Het is een hele klus, zeker in combinatie met stage lopen. De oplossing? Plannen, plannen en nog meer plannen.

Tip 5: GA PLANNEN

Tijdens je afstudeeronderzoek ga je sowieso stukken herschrijven, plannen veranderen en veel (veld)onderzoek doen. En dat kost tijd. Heel veel tijd. Om al dit zonder al te veel stress te doorlopen is timemanagement key. Zo houd je een goede balans tussen je werkzaamheden uitvoeren en je scriptie schrijven.

Daarnaast houd je door middel van een planning een goed overzicht van de stappen die je nog moet doorlopen. Zo is het niet alleen voor een goede werk-scriptie balans van belang om een goede tijdsplanning te maken, ook om écht in dat vraagstuk te duiken moet je wekelijks genoeg uren aan je scriptie besteden. Ga dus aan de slag met een uitgebreide planning, maak deadlines voor jezelf, houd genoeg ruimte voor eventuele tegenslagen en pas je planning regelmatig aan. Je kunt dit zo concreet maken als je zelf wilt.

Tip 6: blijf communiceren

Krijg je tijdens je hbo-afstudeerstage (te) veel klusjes op je bord? Kom je echt helemaal niet uit een analyse? Heb je te weinig data gekregen om je onderzoek uit te voeren? Word je totaal niet wijs uit je tussentijdse beoordeling? Geef.het.aan. Alleen door te blijven communiceren met zowel jouw stagebegeleider als jouw scriptiebegeleider komt die afstudeeropdracht tot een goed einde. Uiteindelijk heb je er alleen jezelf mee als je te lang wacht met actie ondernemen. En het is helemaal zuur als je straks klaar bent met stage lopen, maar niet je scriptie kan afronden omdat je geen toegang meer hebt tot bepaalde gegevens. #au.

Na afloop van je hbo-afstudeerstage

Als die hbo-afstudeerstage er dan ein-de-lijk helemaal op zit heb je die champagne meer dan verdiend. Verder niet meer bij stilstaan, keihard aan de party en never look back. Of wacht...

Tip 7: houd contact

Als het goed is heb je bij een ontzettend leuk bedrijf een mooie afstudeeropdracht afgeleverd. Je hebt werkervaring opgedaan, het bedrijf leren kennen en jezelf ontwikkeld. Dus… misschien valt hier wel meer uit te halen. Nou neemt natuurlijk niet elke organisatie gelijk de studenten aan die daar een hbo-afstudeerstage hebben gelopen, maar het kán wel. Houd in ieder geval contact. Het is sowieso leuk om te zien hoe de aanbevelingen uit jouw scriptie worden opgepakt. En je weet maar nooit wat dit kan doen voor jouw next step.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.