Afstuderen: misschien kun je niet wachten om te beginnen met je afstudeerstage, of misschien stel je ‘het student-af zijn’ al jaren uit. Hoe je het ook wendt of keert, die afstudeerperiode gaat er een keer aan komen. Maar wat is de afstudeerstage precies? Wat is het verschil tussen een hbo- en wo-afstudeerstage? En hoe past jouw afstudeeronderzoek daarin? Hieronder vind je alle facts die je nodig hebt om deze brandende vragen (en meer) te beantwoorden.
Wat is een afstudeerstage?
De afstudeerstage is het laatste onderdeel van je studie. Je gaat als stagiair(e) aan de slag bij een organisatie en laat zien wat je de afgelopen jaren hebt geleerd. Het uitvoeren van een afstudeeropdracht of afstudeeronderzoek is hier een groot onderdeel van. Dit alles om te bewijzen dat je ‘professionaliseringsbekwaam’ bent en volledig zelfstandig te werk kunt gaan. En dus klaar bent voor het snoeiharde leven van een young professional.
Een afstudeerstage op het hbo
Als je studeert aan het hbo, is de afstudeerstage een verplicht onderdeel van de studie. Deze stage loop je aan het einde van je studie - hoe raad je het - en duurt ongeveer 5 maanden. Tijdens deze periode werk je mee bij het bedrijf waar je stage loopt en voer je verschillende werkzaamheden uit. Jouw grootste verantwoordelijkheid ligt echter bij het schrijven je scriptie. Dit is een verslag van de afstudeeropdracht die je uitvoert voor de organisatie waar je je afstudeerstage loopt.
Wat is een afstudeeropdracht op het hbo?
Een afstudeeronderzoek. Ha! Oké, niet zo kort door de bocht. Bij een hbo-scriptie staat het geven van een advies over een praktijkprobleem centraal. De organisatie heeft een vraagstuk liggen en door middel van een onderzoek kom jij met aanbevelingen en een advies. Met dit advies kan het bedrijf een probleem oplossen, makkelijker keuzes maken, een nieuw project starten en noem maar op. Jouw afstudeeropdracht voegt dus echt iets toe aan de organisatie, en dat is precies waar het om draait bij je hbo-afstudeerstage.
Elke hbo-instelling stelt andere eisen aan de scriptie, dus of jij straks begint met een plan-van-aanpak of een onderzoeksvoorstel, hangt af van jouw opleiding. Het onderwerp van je afstudeeropdracht kun je grotendeels zelf bepalen. Uiteraard hangt het van jouw vakgebied af in welke richting je gaat zoeken. Wil je meer weten over een afstudeerstage op het hbo? Lees dan deze tips voor een succesvolle hbo-afstudeerstage.
Een afstudeerstage op wo-niveau
Voor studenten die studeren aan de universiteit, is een afstudeerstage niet verplicht. De keuze ligt bij jou of je tijdens de afstudeerperiode een wo-afstudeerstage wilt lopen. Het schrijven van je scriptie is uiteraard wel een verplicht onderdeel, en wel in de vorm van een wetenschappelijk onderzoek.
Wat is een afstudeeropdracht op wo-niveau?
Een scriptie op wo-niveau richt zich op een wetenschappelijk vraagstuk. Je voert zelfstandig een wetenschappelijk onderzoek uit of doet dit bij een bedrijf. In dat geval werk je vaak mee bij het bedrijf (de afstudeerstage) en voer je een onderzoek uit voor de organisatie. De uitkomst van je scriptie is van groot belang voor het bedrijf. Zo voeg je bijvoorbeeld een stuk kennis toe en/of geef je adviezen. Ook op wo-niveau is je afstudeeropdracht dus van grote waarde voor een organisatie.
Hoe je afstudeeropdracht er precies uitziet, hangt af van de eisen die jouw universiteit stelt en het vakgebied waarin je actief bent. Ook of je een bachelor- of masteropleiding volgt is van invloed op de inhoud van je scriptie.
Daarnaast zijn er universitaire opleiding waarbij een afstudeerstage lopen echt wel een must is om uiteindelijk een baan aan de haak te slaan. Sterker nog, er zijn organisaties die afstudeerstages aanbieden, om vervolgens de stagiair(e) na het afstuderen in dienst te nemen. Wat je hier zou kunnen doen is bijvoorbeeld eerst stage lopen, daarna je scriptie schrijven en vervolgens aan de slag gaan bij het bedrijf.
Benieuwd of stage lopen tijdens je universitaire studie iets is voor jou? Lees dan hier de voor- en nadelen van een wo-stage.
Deel dit artikel
Blijf lekker hangen. Lees deze posts.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.
Inschrijven