Jij mag binnenkort gaan stage lopen. Leuk! Maar wat voor soort stage? Er zijn ook zoveel verschillende soorten stages. De een heeft het over een meeloopstage, de ander weer over een meewerkstage en wéér iemand anders noemt het beroepspraktijkvorming. Maar is beroepspraktijkvorming dan niet een meewerkstage? En is een snuffelstage daar dan onderdeel van? En waar zit het verschil tussen een stage en een traineeship. Is dat niet gewoon een fancy woord voor stage? No worries. Om het allemaal wat duidelijker te maken hebben wij speciaal voor jou alle soorten stages nog even op een rijtje gezet:
- Wat is een meewerkstage, een meeloopstage en beroepspraktijkvorming?
- Wat is een afstudeerstage?
- Wat is een snuffelstage
- Wat is een maatschappelijke stage?
- Stages vs traineeships
Wat is een meewerkstage, een meeloopstage en beroepspraktijkvorming?
Laten we beginnen met de meewerkstages, dan hebben we dat gelijk de wereld uit geholpen. Meewerkstages, meeloopstages en beroepspraktijkvorming zijn één pot nat. Of naja, het komt op hetzelfde neer. Het doel van dit soort stages is in ieder geval wel hetzelfde: je gaat aan de slag bij een organisatie om ervaring op te doen in de praktijk. Je wordt volledig betrokken bij de werkzaamheden, krijgt een eigen functie en maakt zo kennis met het werkveld van je studie. Een meewerkstage is de ultieme manier om erachter te komen wat je wel en niet leuk vindt aan je studie, maar ook om te leren waar je goed in bent en om relevante werkervaring op te doen.
Meewerkstages op het mbo, hbo en wo
Ondanks dat het doel van deze soorten stages hetzelfde is, zijn er toch verschillen te vinden. Dit heeft voornamelijk te maken met de opleiding die je volgt.
Beroepspraktijkvorming
Op het mbo zijn meewerkstages een verplicht onderdeel van de opleiding en hier wordt stage lopen ook wel beroepspraktijkvorming (bpv) genoemd. Vaak loop je meerdere stages tijdens je studie en deze kunnen variëren van een paar weken tot een paar maanden.
Meewerkstage op het hbo
Ook op het hbo is een meewerkstage een verplicht onderdeel van de opleiding. Deze staat over het algemeen gepland in het tweede of derde jaar van je studie en duurt zo’n 4 tot 6 maanden, maar soms ook langer.
Meewerkstage aan de universiteit
Bij universitaire opleidingen is een stage meestal niet verplicht, maar een wo-stage wordt wel steeds populairder. Studenten kunnen hier zelf voor kiezen en als zij dit doen neemt dit doorgaans één semester aan tijd in beslag.
Naast de praktische verschillen tussen deze soorten stages zijn er natuurlijk ook inhoudelijke verschillen. Zo zal een mbo-stage echt een ‘doe-stage’ zijn waarbij je de fijne kneepjes van een vak leert, terwijl je bij een hbo-stage toch echt wat tijd gaat doorbrengen op een kantoor. Maar dat spreekt voor zich, toch?
Wat is een afstudeerstage?
Ga je stage lopen in het jaar dat je gaat afstuderen? Dan is de kans groot dat het soort stage dat je zoekt een afstudeerstage is. Dit is het laatste onderdeel van je opleiding en tijdens deze stage ligt de nadruk op het schrijven van je scriptie of afstudeeropdracht.
Afstudeerstage op het hbo
Tijdens een afstudeerstage op het hbo voer je een onderzoek uit voor een bedrijf of organisatie. Afhankelijk van de eisen vanuit jouw opleiding en het stagebedrijf kun je er voor kiezen om ook een paar dagen per week mee te werken. Let er wel goed op dat de focus ligt bij het schrijven van je scriptie, en niet bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Dit is ook gelijk het grote verschil tussen een meewerkstage en een afstudeerstage.
Afstudeerstage aan de universiteit
Als je een wo-studie volgt is een afstudeerstage meestal geen verplicht onderdeel van de opleiding, maar soms kun je hier wel voor kiezen. Ook dan schrijf je je scriptie voor, of in opdracht van, een bedrijf en heb je de mogelijkheid om mee te lopen bij een afdeling. Of je kunt verschillende soorten stages combineren. Werk bijvoorbeeld eerst een paar maanden mee bij de organisatie om kennis te maken met het bedrijf en de werkzaamheden, en besteed vervolgens je volledige aandacht aan het uitvoeren van je onderzoek.
Wat is een snuffelstage?
Zit je op de middelbare school en wordt het tijd om een studierichting te kiezen? Dan is een snuffelstage de uitgelezen kans om te ontdekken wat je leuk vindt. Je gaat op pad voor een korte periode (dit kan 1 dag, 1 week of een paar weken zijn) om kennis te maken met een bepaald vakgebied of een beroep en leert zo allerlei kanten van het werkveld kennen. Het is niet de bedoeling dat je direct vaardigheden ontwikkelt en een functie uitvoert, want een snuffelstage heeft als belangrijkste doel: kennismaken met de praktijk.
Een snuffelstage kan een onderdeel zijn van het eerste jaar van een mbo- of hbo-opleiding, maar meestal vind je zo’n soort stage terug op een middelbare school. Sommige middelbare scholen hebben een snuffelstage zelfs opgenomen als vast onderdeel van het leertraject. Logisch, want een studierichting kiezen kan een lastige opgave zijn en een snuffelstage kan je hier echt een handje bij helpen. Ideaal, dus, als je niet helemaal zeker bent van je zaak of eigenlijk nog helemaal niet weet welke kant je op wilt.
Wat is een maatschappelijke stage?
Op de middelbare school kan het ook zijn dat je een maatschappelijke stage moet lopen. Wat is dan weer een maatschappelijke stage? We horen het je denken. Het grote verschil met een snuffelstage is dat het hier gaat om vrijwilligerswerk. Ja dat klopt, vrijwilligerswerk. Helaas voor jou kun je hier dus niet je spaarrekening mee spekken. Gelukkig staat er een veel grotere beloning op jou te wachten: je levert een bijdrage aan de samenleving. En daar kan geen geld tegenop, toch?
Vaak heb je de mogelijkheid om via je school een maatschappelijke stage te regelen, maar je kunt ook zelf op zoek gaan. Let er wel op dat je school een aantal richtlijnen kan bepalen, bijvoorbeeld dat je stage moet lopen voor minimaal 30 uur. Ook kan jouw leeftijd meespelen in wat je wel en niet mag doen, maar zolang je iets kiest met een maatschappelijk doel, komt het met die maatschappelijke stage helemaal goed. Benieuwd wat er voor jou mogelijk is? Lees hier alles wat je moet weten over de maatschappelijke stage.
Stages vs traineeships
En dan zijn er ook nog traineeships. Deze hebben eigenlijk helemaal niks te maken met stage lopen, maar om het rijtje compleet te maken leggen we deze toch nog even uit. Het belangrijkste om te weten, is het verschil tussen een stage en een traineeship. Waar bij een stage ‘leren’ centraal staat is een traineeship echt een startersfunctie. Zo ga je in dienst bij een bedrijf, krijg je een volwaardig salaris betaald en word je opgeleid tot een specialist binnen een bepaald vakgebied. Een traineeship is dus iets wat je kunt doen ná je studie en niet tijdens. Vaak is een trainee dan ook een starter met een diploma op zak, op weg naar bijvoorbeeld een managementfunctie. Wil je meer weten over traineeships? Bekijk dan deze blog over traineeships.
Al met al zijn er dus aardig wat verschillende soortens stages. Staat de stage die jij moet lopen niet in het rijtje hierboven? Ja, dat kan. Er zijn namelijk altijd wel weer uitzonderingen en precies jouw school of universiteit maakt er natuurlijk weer oriëntatiestage, ontwikkelstage of examenstage van. Maar maak je niet druk, uiteindelijk passen alle soorten stages wel in een van bovenstaande omschrijvingen. Dus ga lekker op zoek naar een passende stage en veel succes!
Op zoek naar een stage of traineeship?
Registreer je bij StudentJob en blijf op de hoogte van alle vacatures.
Deel dit artikel
Blijf lekker hangen. Lees deze posts.
Schrijf je nu in bij StudentJob
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste studentenjobs? Schrijf je gratis in op StudentJob.
Inschrijven